Erken boşalma tedavisinde neler var?

Erken boşalma tedavisinde neler var?

Erken boşalma tedavisinde neler var?

Özellikle ilk cinsel deneyimden sonra var olan erken boşalmanın yönetimi geleneksel olarak psikolojik ve davranışsal tedavilerden daha çok tıbbi tedavilere doğru kaymıştır.

Erken boşalma tedavisine yönelik son kılavuzlar, erken boşalma tedavisinde topikal anestezik kremlerin ve antidepresan ilaçların kullanılmasını önermektedir.

Erken boşalma tedavisi için önerilen ilk tıbbi tedavi isteğe bağlı topikal prilokain-lidokain kremler olmasına rağmen, lokal anesteziklerin yan etkileri (örn. penil hipoestezi, vajinal uyuşmaya neden olan vajinal emilim ve penil/vajinal dermatit) ve ürünün uygulanmasındaki zorluklar pratik kullanımını engellemektedir.

Günlük antidepresan tedavisi, uykusuzluk, yorgunluk, bulantı, kabızlık, libido azalması, anorgazmi, erektil disfonksiyon ve erkek kısırlığı gibi bir dizi yan etki sergileyebilmektedir.

Bu nedenle, tüm bu erken boşalma tedavileri için tedaviyi bırakma oranları oldukça yüksek olabilmektedir.

Yeni SSRI olan, dapoksetin, erken boşalma tedavisi için tasarlanmış ilk oral ajandır.

Diğer SSRI'lardan farklı olarak hızla emilip hızla vücuttan atılır ve ilişki öncesi isteğe bağlı olarak alınması önerilir.

Dapoksetinin etkinliğini ve güvenliğini gösteren çok sayıda çalışmaya rağmen, düzenleyici kurumlar tarafından küresel onay henüz tamamlanmamıştır.

Yapılan çalışmalar Dapoksetin tedavisine başlanan hastaların sadece %10,4'ünün 1 yıl sonra ilacı kullanmaya devam ettiğini göstermiştir.

Bu ilacın sınırlı kullanımı, erken boşalmadan muzdarip erkekler için daha iyi tedavi alternatiflerine olan ihtiyacı ortaya koymaktadır.

Erken boşalma için mevcut tedavilerin belirtilen bu tarz sınırlamaları göz önüne alındığında, botulinum-A toksini enjeksiyonu ve penis başı dolgusu umut verici bir alternatif yaklaşım olabilir.

Bulbospongiosus kasına veya başka bir deyişle aşk kaslarına botulinum-A toksin enjeksiyonu veya penis başına dolgu uygulaması, antidepresan tedavilerinde görüldüğü gibi herhangi bir sistemik yan etkiye veya topikal kremlerde olduğu gibi her iki partner için de bildirilen lokal yan etkilere neden olmayacaktır.

Henüz yeni olan bu tedavilere gün geçtikçe ilgi artmaktadır.

Hızlı ve ağrısız bir şekilde uygulanması avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Bu makale 24 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Tuncay Toprak

Tuncay Toprak Kimdir? 1985 Yılı Samsun doğumlu olan Tuncay Toprak ilkokul eğitimine Adana’da başladı. Babasının memuriyeti nedeniyle birçok farklı şehirde eğitimine devam etmek zorunda kalan Tuncay Toprak ilkokul ve ortaokul zamanlarında birçok sınavı derece ile verdi ve okul birinciliği nedeniyle birçok dershaneden burs kazandı. Lise eğitimine Kırklareli Anadolu Lisesinde başladı ve İstanbul Bahçelievler Adnan Menderes Anadolu Lisesi’nde bitirdi. Lise eğitimi sonrası aynı yıl Tıp Fakültesini kazandı ve 2009 yılında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden okul 3.’sü olarak mezun olarak ‘Tıp Hekimi’ unvanı aldı. Üniversite mezuniyeti sonrası yine aynı yıl Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Üroloji Bölümü’nü kazanarak 2015 yılında üroloji ihtisasını tamamladı ve ‘Üroloji Uzmanı’ unvanı aldı. Devlet hizmet yükümlülüğü gereğince mezuni ...

Etiketler
Erken boşalma
Doç. Dr. Tuncay Toprak
Doç. Dr. Tuncay Toprak
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube