Su içmek neden bu kadar önemli ?

Su içsem yarıyor deyimine aldanmayın. Bu deyimin aksine su içmezseniz vücudun besinleri sindirim ve atım hızı düşeceği için kilo artışları yaşanabilir. Hücresel sağlık adına önemli olan su alımınızı artırarak vücuda destek verip dolaylı yoldan kilo kaybına destek sağlayabilirsiniz.

Su içmek neden bu kadar önemli ?

METABOLİZMAYI HIZLANDIRIR

Eğer diyet yapıyorsanız, aç karna su içmek metabolizmanızı hemen %25 oranında hızlandırabilir. Metabolizmanın hızlanması besinlerin daha hızlı sindirilmelerini sağlar ve bu da uzun vadede kilo verilmesini kolaylaştırır. En iyi sonuçlar için günde en az 4 litre su içmelisiniz.

BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRİR

Düzenli olarak su içme alışkanlığınız olursa bağışıklık sisteminiz de güç kazanacaktır ve enfeksiyonlarla savaşta daha başarılı olacaktır.

BAĞIRSAKLARIMIZI TEMİZLER

Aç karna su içmek sindirim yollarının daha iyi düzenlenmesini sağlar. Çok su içtiğiniz zaman bağırsaklarınızı boşaltma ihtiyacı hissedeceksiniz ve bunu bir alışkanlık haline getirmek atıkların daha kolay atılmalarını sağlayacaktır.

MİGREN ATAKLARINA ENGEL OLUR

İnsanların düzenli olarak baş ağrısı ve migren atakları yaşamalarının temel sebepleri arasında vücutta yetersiz su bulunması yer almaktadır. Dehidrasyon baş ağrısı sebebidir ve düzenli olarak su içtiğinizde baş ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Ayrıca yeteri kadar su içmek ağız ve diş sağlığı problemlerinin de azalmasını sağlar.

ACIKTIRIR

Düzenli su içmek özellikle geceleri daha fazla acıkmanızı sağlar ve bu da sabah kalkınca kahvaltı yapmaya sizi zorlar.

CİLT PROBLEMLERİNİ ÇÖZER

Bol bol su içmek temiz ve parlayan bir cilde sahip olmanın en iyi yoludur. Sivilceler, isilikler ve siyah noktalar genellikle vücutta toksin birikiminden kaynaklanırlar ve su bu toksinlerin atılmasını sağlayabilir. Ayrıca düzenli bağırsak hareketleri de temiz ve sade bir cilt için gereklidirler.

Susuzluk ve sağlık problemleri arasındaki ilişki:

Su içsem yarıyor deyimine aldanmayın. Bu deyimin aksine su içmezseniz vücudun besinleri sindirim ve atım hızı düşeceği için kilo artışları yaşanabilir. Hücresel sağlık adına önemli olan su alımınızı artırarak vücuda destek verip dolaylı yoldan kilo kaybına destek sağlayabilirsiniz.

Su içmezseniz Kabızlık ve gaz şikayeti yaşayabilirsiniz. Barsakların çalışmalarını devam ettirebilmesi için posa alımı, hareket ve su tüketimi 3 önemli kuraldır. Bunun için sindirim enzimleri ve barsak hareketlerinin devamlılığı adına günlük sıvı alımınızı takip etmelisiniz.

Eklem ve sırt ağrılarınızın sebebi susuzluk olabilir. Yeteri kadar zengin besleniyor, spor yapıyor vücut postürünüzü sağlam tutmak adına esneme hareketlerini eksik etmiyorsunuz ancak hala eklem ağrılarından şikayetçiyseniz bunun bir sebebi de su alımınızın yetersizliği olabilir. 

Günde ne kadar su içmeliyiz?

Pek çok faktöre bağlı değişkenlik gösterdiği için cevabı olmayan bir sorudur. Kişilerin ne sıklıkta ve ne süreyle egzersiz yaptığı, iklim, ateş, ishal, kusma gibi sağlık problemleri, hamilelik veya emziklilik durumları ne kadar su içilmesi gerektiğini değiştirebilir. Ancak kabaca günlük su miktarına 2.5-3.0 litre diyebiliriz.

Yaz aylarında su kayıpların artmasından dolayı sıvı gereksinimi artar ancak bu her mevsim geçerlidir ve vücudun susama sinyali vermeden suya doyması genel sağlık kalitesi adına önemlidir. Su gereksinimini suyla karşılamak da altın kuralların başında gelir, özellikle yine yaz aylarında kişiler soğuk içecekler ile susuzluğu gidermeye çalışabilir bu hem kalori tuzaklarına düşmeye yol açar hem de gerçek su ihtiyacınızı karşılamaz.

 

Bu makale 2 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Aleyna Korkmaz

Diyetisyen Aleyna Korkmaz,

Lise eğitimini Edirne/Keşan Sağlık Meslek Lisesi’nden “Hemşire” ünvanı ile mezun olmuştur.

Ardından Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (Beslenme ve Diyetetik) bölümünü başarı ile tamamlayarak Diyetisyen olarak mezun olmuştur.

Birçok çeşitli kurumda staj yaparak deneyim kazanmıştır. 

Diyetisyen Aleyna Korkmaz Edirne Keşan İlçesinde Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Danışmanlığı kliniğinde yüz yüze ve Türkiye’nin birçok yerindeki danışanlarına online olarak hizmet vermektedir.

Etiketler
Su içmek
Dyt. Aleyna Korkmaz
Dyt. Aleyna Korkmaz
Edirne - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube