Kurban bayramında beslenme

Bayram gibi özel günlerde kendinizi kısıtlanmış hissetmenizi istemem. Her zaman olduğu gibi bayramın da tadını çıkaracağız; ancak birkaç noktaya dikkat etmekte fayda var.

Kurban bayramında beslenme
  • Gün içinde beslenme çok çeşitli ilerleyeceğinden kahvaltıyı hafif tercih edebilirsiniz.

Örneğin bol çiğ sebze, tam buğday ekmek, yumurta, peynir veya eğer seviyorsanız ve imkan dahilindeyse yulaflı bir kahvaltı harika olacaktır.

Özellikle salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri, kızartmaların genel olarak da tüketimi önerilmeyen besinler olduğunu hatırlatmakta fayda var.

  • Etli öğünlerin yanında sebze, salata ile lif alımına özen gösterebilirsiniz. Mümkünse bir öğünü zeytinyağlı sebze veya salata olarak tercih edebilirsiniz.
  • Doğru pişirme en çok dikkat etmemiz gereken konuların başında geliyor. Izgara, fırın, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerine yönelmeli,
    -Eti ekstra yağ ilave etmeden kendi yağıyla pişirmeli,
    -Mangalda pişecekse et ve ateş arasındaki mesafenin kanserojen bileşikler oluşturmamak için en az 15 cm olmasına dikkat edebilirsiniz.
  • Hem yüksek yağ ve şeker hem de kalori içeriklerinden dolayı şerbetli tatlı tüketimi minimumda tutulmalı, tatlı tüketilecekse önceliğiniz şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar olmalıdır.
  • Gazlı içeceklerin tüketimini önermediğimiz besinler arasında olduğu unutulmamalıdır. Gazlı içecekler yerine sade maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu veya ayran tüketebilirsiniz.
  • Tek seferde büyük porsiyonlarda et tüketmemeye dikkat edebilirsiniz. Özellikle kalp damar, böbrek ve diyabet hastalarının ekstra dikkat etmesi gerekmektedir.
  • Bol su ve hareket ile günü tamamlamayı unutmayın.


Eti en az 24 saat dilendirmek ölüm sertliğinin geçmesi adına gereklidir.

Bu makale 22 Haziran 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ceren Demirel

Dyt. Ceren Demirel mesleğe ilk adımını Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek onur derecesi ile mezun olarak almıştır. Eğitim hayatı boyunca çeşitli topluluklarda bulunmuş ve okul kütüphanesinde görevli öğrenci olarak çalışarak birçok kazanım edinmiştir. Lisans eğitimi sırasında, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri- İbni Sina Hastanesi-Cebeci Hastanesi, Ankara Şehir Hastanesi/Çocuk Hastanesi, Başkent Doktorlar Kreş ve Gündüz Bakımevi gibi birçok hastane ve kurumda staj yaparak mesleki deneyimlerini artırma fırsatı bulmuştur. Şu anda  kurucusu olduğu Lilya Klinikte Yüzyüze ve Online  Diyet ve Beslenme Danışmanlığı hizmeti vermektedir.        Diyet ve sağlıklı belenmeyi bir sonuç başarısı değil, süreç başarısı olarak gördüğünden sizlere moti ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Dyt. Ceren Demirel
Dyt. Ceren Demirel
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube