Stresle başa çıkmak için pratik öneriler

Stresle başa çıkmak için pratik öneriler

Sınav için olumlu düşünün. Sınavı ölüm-kalım savaşı haline getirmeyin. Bu sınavda başarılı olmanızın sizin tek ve son amacınız ve seçeneğiniz olmadığını kendinize kabul ettirin. Gerçek olan da budur.

Sınavdan önce zihninizde geçmişteki başarısızlıkları değil başarılarınızı vurgulayın. Olumsuz düşüncelerin hem problemi çözmeye hiçbir katkıları yoktur, hem de kişiyi güçsüz bırakır.

Daha önceki başarısızlıklarınızda başarısız olma sebeplerini araştırın ve onların telafi edilmesine çalışın. Aynı sebeplerin yeni başarısızlıklara sebep olmalarına izin vermeyin.

Sınav öğrencinin ilgi, yetenek ve çalışma alışkanlıklarıyla kazanmış olduğu ‘bilgilerin değerlendirilmesidir’. Sınav kişiliğinizin değerlendirilmesi değildir. Bu sebeple sınav başarınızla kişilik değerinizi eş görmeyin.

Kendi kendiniz hakkında olumlu düşünün. Kendi kendinizi sevin ve kendinize güvenin. Başarabileceğinize inanın.

Yeme alışkanlığınıza dikkat edin. Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın.

Yeterli uyumaya özen gösterin. Sınava hazırlık ve ödev işlerinizi zamanında yapın ve uykusuz geceler geçirmenize neden olacak şekilde ödevleri biriktirmeyin.

Dinleme ve gevşeme tekniklerini öğrenin.

Gülmeye çalışın. Yaşamın komik yönlerini görmek insanı rahatlatır, stresi azaltır. Boş zamanlarınızda mizah eserleri okumaya özen gösterin. Neşeli ve sürekli gülen arkadaşlarınızla birlikte olun.

Sorunlarınızı bir arkadaşınızla paylaşın. Ayrıca sorunlarınız ve rehberlik hizmeti için rehber-psikolojik danışma uzmanına başvurun.

Sınavda başarılı olamadığınız takdirde yönelebileceğiniz ikinci bir amacınız olsun. Eğer bu düşünceyi içinize sindirebilirseniz gayretiniz ve çalışma isteğiniz azalmayacak, ancak sınav stresinden kurtulmuş olacaksınız.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Nezahat Bingöl

Etiketler
Öneri
Psk. Nezahat Bingöl
Psk. Nezahat Bingöl
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube