Şişmanlığın yol açtığı sağlık sorunları

Şişmanlığın yol açtığı sağlık sorunları

KALP DAMAR HASTALIKLARI; Genellikle şişman bireylerin kanında trigliserit, LDL, serbest yağ asitleri düzeyleri yüksek; HDL düzeyleri ise düşük görülmektedir.Aynı zamanda bu bireylerde hipertansiyona da sıklıkla rastlanmaktadır.Bu durumlar, koroner kalp hastalıklarının ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır.

SOLUNUM SİSTEMİ BOZUKLUKLARI : Şişmanlık solunuma mekanik bir yük getirmekte ve solunum zorlaşmaktadır.Aşırı kilolularda , kanda karbonmonoksit birikmesi sonucu uyku hali artar.Uzun süreli karbonmonoksit birikimi kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırır.Bu durum kan dolaşımını yavaşlatır.Vücutta dolaşan kanın yoğunluğunun artması, damarlarda tıkanıklıklara neden olur.Kişi sigara da içiyorsa solunum yetersizliği ve buna bağlı oluşacak sorunlar daha da ağırlaşır.Ağır şişmanlarda uykuda solunumun durması( sleep apne) sıklıkla görülmektedir.

ENDOKRİN VE METABOLİK BOZUKLUKLAR: Şişman bireylerde diyabet , en sık görülen hastalıktır.Tip 2 diyabetiklerin yaklaşık % 80’inin hastalığın başlangıcında şişman oldukları saptanmıştır.

Şişmanlarda kan ürik asit düzeyi yüksek olduğu için gut hastalığı oluşma riski yüksektir.

Kan yağlarındaki yükselmeler, karaciğer yağlanmasına neden olabilmektedir.

MEKANİK SORUNLAR : İskelet ve kaslar üzerindeki ağır yük; düz tabanlığa , diz ve kalça eklemlerinde kireçlenmelere neden olabilir.

Normalde ayak ve bacaklarda toplar damarlar kasılarak kanın kalbe dönüşünü kolaylaştırırlar.

Şişmanlarda kasların etrafı yağ dokusuyla çevrildiği için yeterince kasılamazlar.Bu durumda kan dolaşımı bozulur, varisler oluşur.

Karın içinde ve duvarında yağ toplanması sonucu karın kasları zayıflar ve kolaylıkla fıtık oluşabilir.

Ağır vücut yükünün taşınması nedeniyle fiziksel etkinlikler yavaşlar, çarpma düşme gibi kazalar sık görülür.

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLAR: Özellikle gençlerde estetik açıdan şişmanlık sorun oluşturmaktadır.Bazı gençlerin ruh sağlığı bozularak Anoreksiya Nevroza( yemek yememe) veya Bulumia Nevroza(kusarak yediği besinlerden yararlanmamak) gibi sorunlar ortaya çıkabilir.Bunun dışında , bireyin daha fazla yiyerek psikolojik doyum sağlamaya çalışması buna bağlı olarak şişmanlığın daha da artması sözkonusu olabilir.

DİĞER SORUNLAR: Özellikle sürekli kilo alıp veren şişmanlarda, safra taşları ve safra kesesi iltihapları daha sık görülmektedir.

Deri altı yağ dokusunun fazla olması deri enfeksiyonlarını artırır.Şişmanlarda kasıklarda ve ayaklarda mantar enfeksiyonlarına sık rastlanır.

Şişman kadınlarda doğum daha güçve risklidir.Adet düzensizlikleri görülebilir.

Şişman kadınlarda safra kesesi, endometrium, yumurtalık ve meme kanserleri; şişman erkeklerde ise, kolon ve prostat kanserleri zayıflara oranla daha fazla görülmektedir.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Şule İskender Pekince

1976 Eskişehir’de doğdu.Üniversite eğitimini Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde okuyarak, diyetisyen olarak mezun oldu.(1999). Mezun olduktan sonra uluslarlarası çeşitli catering firmalarında çalıştı. Mesleğinin ilerleyen döneminde Klinik Beslenme alanında çalışmaya karar verdi. Ankarada Maya Sante Güzellik Merkezi Kurucu ortaklarından olup doktorlarla özellikle obezite ve zayıflama alanında çalışmaları,araştırmaları oldu. Çeşitli Kurum ve Kuruluşlarda özel okullarda,yardım kuruluşlarında,hem bireysel hem toplu eğitimler ve danışmanlıklar verdi.Dergilerde yazılar yazdı. İnsanı anlama ,yaşam yolunda daha iyi yürüyebilme adına reiki, yoga,yaşam koçluğu eğitimleri aldı.Danışanlarına daha fazla katkı olabilmek amacıyla burdaki bilgileriyle mesleki bilgilerini harmanlayarak pek çok danışanına wellneskoçluğu yaptı.İnsan bir ...

Dyt. Şule İskender Pekince
Dyt. Şule İskender Pekince
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube