Mısır şurubunun sağlığımıza etkileri

Mısır şurubunun sağlığımıza etkileri

Yüksek fruktozlu mısır şurubu (YFMŞ) mısır şurubundan yapılmış yapay bir şekerdir. YFMŞ ve buna ilave olarak şeker tüketimi , diyabet ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere diğer birçok ciddi sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır. Bunu nasıl yapıyor?

1. Diyetinize doğal olmayan miktarda fruktoz ekler: yüksek fruktozlu mısır şurubu veya sofra şekeri fruktozunun, yakıt olarak kullanılmadan önce karaciğer tarafından glikoz, glikojen (depolanmış karbonhidrat) veya yağa dönüştürülmesi gerekir. YFMŞ ve şeker, fruktoz ve glikoz içerir. Vücudunuz fruktozu glukozdan farklı şekilde metabolize eder ve çok fazla fruktoz tüketmek sağlık sorunlarına neden olabilir.

2. Yüksek fruktoz alımı, karaciğer yağının artmasına neden olur: Yüksek fruktozlu mısır şurubu karaciğer yağının artmasına katkıda bulunabilir. Bunun nedeni, diğer karbonhidratlardan farklı olarak metabolize edilen yüksek fruktoz içeriğidir. Uzun vadede, karaciğer yağ birikimi, yağlı karaciğer hastalığı ve tip 2 diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

3. Obeziteyi ve kilo alma riskinizi arttırır: Uzun süreli çalışmalar, YFMŞ da dahil olmak üzere aşırı şeker alımının obezite gelişiminde kilit bir rol oynadığını göstermektedir. Fruktoz viseral yağ birikimini de arttırır. Viseral yağ organlarınızı çevreler ve vücuttaki en zararlı yağ türüdür. Diyabet ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları ile bağlantılıdır.

4. Aşırı alım diyabetle bağlantılı: Sağlıklı insanlarda, insülin, karbonhidrat tüketimine tepki olarak artar, bunları kan dolaşımından ve hücrelere taşır. Bununla birlikte, düzenli olarak aşırı fruktoz tüketmek vücudunuzu insülinin etkilerine karşı dirençli hale getirebilir. Yüksek fruktozlu mısır şurubunun aşırı alımı, hem tip 2 diyabetin hem de birçok diğer ciddi hastalıkların en önemli katkıları olan insülin direncine ve metabolik sendroma neden olabilir.

5. Diğer ciddi hastalıkların riskini artırabilir: YFMŞ ve şekerin, artan obezite, diyabet, kalp hastalığı ve kanser riski ile ilişkili enflamasyona (iltihap) yol açtığı gösterilmiştir. Aynı zamanda gut gibi enflamatuar hastalıkları şiddetlendirebilir. Bu artmış inflamasyon ve ürik asit üretiminden kaynaklanmaktadır.

6. Temel besin içermez: Yüksek fruktozlu mısır şurubu "boş" kaloridir. Bol miktarda kalori içerdiği için, temel besin maddesi içermez. Yüksek fruktozlu mısır şurubu maalesef uygun maliyetli ve yaygın şekilde kullanılabilir hale geldi. Uzmanlar şimdi aşırı alımını obezite, insülin direnci ve metabolik sendrom gibi birçok ciddi sağlık sorununa bağlıyor. Yüksek fruktozlu mısır şurubundan içeren besinlerden kaçınmak sağlığınızı iyileştirmek ve hastalık riskini azaltmak için en etkili yollardan biri olabilir. Bu ürünlerden bazıları: şekerli soda ve kola çeşitleri, şekerlemeler, tatlandırıcılı meyveli yoğurtlar ,salata sosları, ketçap, mayonez, dondurulmuş gıdalar, ekmek, konserve meyveler, meyve suyu , kutulu yemekler, hazır çorbalar, diyet bisküvi, kahvaltılık gevrekler, hazır sos ve çeşniler, tahıl barları, kahve kremaları, enerji içecekleri, dondurma.

Bu makale 17 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. N. Damla Noyan

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. N. Damla Noyan
Dyt. N. Damla Noyan
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube