Sınav kaygısını yönetmek

Sınav kaygısını yönetmek

Kaygıyı Yönetmek

Çocuklar, sınavlara yönelik kaygının belirli sınırlar içinde kalmaları koşuluyla normal olduğunu bilmeliler. Onlar gibi, biz de kaygının ve buna bağlı olarak stresin, sınırlarını doğru çizmek hâlinde gerekli olduğunu anlamak durumundayız.

Genellikle sorun, bu sınırları doğru çizememekten kaynaklanır. Dolayısıyla çocuklarımız, yaşadıkları endişeyi ciddi kaygı bozuklukları düzeyine taşıyabilirler. Biz anne babalar olarak, onların yaşadığı sıkıntıyı bir felaket durumu gibi algılamalarını engellemek amacıyla, takılıp kaldıkları olumsuz düşünce ve yargı içeren cümlelerini olumlu cümlelere dönüştürmelerini sağlamaya çalışmalıyız.

Çocuklar önce yaşadıkları kaygıyı normal karşılamalı ve bu kaygıya bağlı olarak gelişen bütün olumsuz inanç kalıplarını aşağıdakilerle değiştirebilmeliler:

• Olumsuz düşünce sistemimi değiştirebilirim.

• Sorunlara farklı bakış açıları geliştirebilirim.

• Yetersiz olduğumu düşündüğüm alanlarda destek alabilirim.

• Gevşeme ve nefes alma tekniklerini öğrenebilirim.

• Kendime güvenimi artıracak çalışmalar yapabilirim.

• Sosyal aktivitelerde yer alabilirim.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Serap Duygulu

Psk. Serap DUYGULU, İstanbul'da doğmuştur.  Psikoloji dalında gerçekleştirdiği çalışmalarına önemli ölçüde katkılar sağlayan, Sosyoloji, Edebiyat, Kamu Yönetimi alanlarında da Lisans  düzeyinde akademik eğitimler alan Serap Duygulu İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde ‘Uygulamalı Psikoloji’ üzerine Yüksek Lisans yapmış ve  "Afazi Hastası Yakınlarında Depresyon ve Olumsuz Otomatik Düşünceler" başlıklı tezi ile lisansüstü derecesini almıştır.  Ayrıca bu çalışma bu alanda yapılmış ilk ve tek psikolojik araştırma olarak önemini halen korumaktadır.  2009- 2011 yılları arasında Bakırköy Halk Eğitim Merkezi ile yürütülen ortak bir çalışma sonucunda her hafta Perşembe günleri, Bakırköy Halk Eğitim Merkezi'nde Bakırköy halkına kişisel gelişim seminerleri vermiştir. 2012 yılında Cine5'te her gün canlı olarak yayınlanan ‘ ...

Etiketler
Sınav psikolojisi
Psk. Serap Duygulu
Psk. Serap Duygulu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube