Sağlıklı beslenme çantası hazırlamayı kolaylaştıracak öneriler

Sizlere beslenme hazırlarken işinizi kolaylaştıracak, pratik ve taşımaya uygun önerilerim var. Örnek menüyü de yazının sonunda paylaşıyor olacağım. Tüm önerilerden önce günün çok büyük bir kısmı okulda geçtiğinden öğün dengesini sağlamak oldukça önem kazanıyor. Tokluk süresini uzatmak, bilişsel performansı desteklemek, enerji gereksinimini sağlamak için enerjisi yeterli karbonhidrat, protein ve yağdan dengeli bir öğün hazırlamak gerekiyor.

Sağlıklı beslenme çantası hazırlamayı kolaylaştıracak öneriler

Ben üniversiteye kadar yiyeceğimi mutlaka yanımda taşıdım. 12 yıl boyunca her gün ‘’beslenme‘’ taşıyınca epey çeşit uydurabilme yeteneğimiz oldu. Tam da bu sebeple çeşitlilik sağlamanın ne kadar zor olduğunu biliyorum.

Sizlere beslenme hazırlarken işinizi kolaylaştıracak, pratik ve taşımaya uygun önerilerim var. Örnek menüyü de yazının sonunda paylaşıyor olacağım.

Tüm önerilerden önce günün çok büyük bir kısmı okulda geçtiğinden öğün dengesini sağlamak oldukça önem kazanıyor. Tokluk süresini uzatmak, bilişsel performansı desteklemek, enerji gereksinimini sağlamak için enerjisi yeterli karbonhidrat, protein ve yağdan dengeli bir öğün hazırlamak gerekiyor.

  • Özellikle ilk-ortaokul grubu çocuklarda genellikle en az sevilen besin grubu sebzeler oluyor. Tüketimini artırabilmek için salata, zeytinyağlı sebze yemeği gibi klasikler yerine sebzeyi sevdirecek tarifler denenebilir. Örneğin mücver, ıspanaklı/sebzeli krep, pane kaplı çıtır sebzeler gibi çocukların sevebileceği şekilde hazırlanabilir.
  • Hem tokluk süresini uzatabilmek hem de bilişsel performansı desteklemek için öğünlerin yeterli protein alımını sağlamak önemlidir. Tam da bu sebeple sandviçler beslenme çantasının yıldızı olabilir. Ev yapımı hamburger, tavuk burger, peynirli, etli, tavuklu sandviçler hazırlanabilir.
  • Protein ve kalsiyum alımını sağlamak için süt grubuna beslenmede yer vermeliyiz. UHT sütler taşıma ve saklama kolaylığı sayesinde en iyi seçenekler olabilir, kantinden alınan ayran alternatif sağlayabilir.
  • Kuruyemişler, zeytinyağı, avokado gibi sağlıklı yağ kaynakları hem enerji gereksiniminin tamamlanmasına hem de örneğin omega-3 gibi elzem yağ asitlerinin alınmasına yardımcı olur. Yanında meyve ile taşıması kolay ve keyifli bir ara öğün olabilir. Taze meyve tüketmekte zorlanan çocuklar için başlangıçta kuru meyveler kurtarıcı olabilir, taze sıkılmış meyve suyu olarak beslenmeye eklenebilir.
  • Ev yapımı kekler enerji gereksiniminin karşılanmasına yardımcı olabilir. Meyveler, kuruyemişler keke eklenerek çocukların tüketmesi sağlanabilir.

Örnek Menü

  • Ana öğün: Ksaşarlı sebze burger, fırın patates, ayran
  • Ara öğün: Kuru üzüm ve fındık

**Miktarlar kişiden kişiye değişebileceğinden bir porsiyon ölçüsü verilmemiştir.

Bu makale 14 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ceren Demirel

Dyt. Ceren Demirel mesleğe ilk adımını Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek onur derecesi ile mezun olarak almıştır. Eğitim hayatı boyunca çeşitli topluluklarda bulunmuş ve okul kütüphanesinde görevli öğrenci olarak çalışarak birçok kazanım edinmiştir. Lisans eğitimi sırasında, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri- İbni Sina Hastanesi-Cebeci Hastanesi, Ankara Şehir Hastanesi/Çocuk Hastanesi, Başkent Doktorlar Kreş ve Gündüz Bakımevi gibi birçok hastane ve kurumda staj yaparak mesleki deneyimlerini artırma fırsatı bulmuştur. Şu anda  kurucusu olduğu Lilya Klinikte Yüzyüze ve Online  Diyet ve Beslenme Danışmanlığı hizmeti vermektedir.        Diyet ve sağlıklı belenmeyi bir sonuç başarısı değil, süreç başarısı olarak gördüğünden sizlere moti ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Beslenme çantası
Dyt. Ceren Demirel
Dyt. Ceren Demirel
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube