Kahve

Kahve’ nin sağlık üzerine etkilerini özellikle kahve bileşikleri olan kafein, diterpen alkoller ve klorojenik asit sağlar. Bu bileşenler her kahve çekirdeği ve kahvenin çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Kahvenin bileşikleri, bu bileşiklerin sağlık üzerine etkileri ve kahvenin iki farklı çekirdeği olan arabica ve robusta kahve çekirdeklerinin özellikleri.

Kahve

KAHVE

Kahve’ nin sağlık üzerine etkilerini özellikle kahve bileşikleri olan kafein, diterpen alkoller ve klorojenik asit sağlar.

Kafein; günde 200-400 mg aralığında kafein alımının; alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı, hipertansiyon, kanser insidansı, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve alzheimer gibi bilişsel bozukluklarda faydalı olduğu gözlemlenmiştir.

Diterpen alkoller; Kahvedeki ana kolesterol arttırıcı faktörler olduğu düşünülen bu bileşiklerin, kaynatılarak elde edilen kahve türlerinde (Türk kahvesi veya İskandinav kahvesi gibi) sıcak su içerisine boşaltılan kahve türlerine göre daha yüksek miktarda olduğu gözlemlenmiştir.

Klorojenik asit; Kahvedeki en önemli polifenollerdir ve kahvenin antioksidan özelliği buradan gelmektedir.

KAHVE'NİN FARKLI ÇEKİRDEKLERİ: ARABICA VE ROBUSTA

Arabica, Robusta çekirdeklerine kıyasla iki kat daha fazla şeker ve yaklaşık %60 daha fazla yağ içerir. Bu farklılıklar kesinlikle kahvenin tadını etkiler.

Arabica'nın diğer ince notalarla birlikte biraz çatlak, meyvemsi ve çikolata tadı vermesi de yaygındır.

Robustanın en büyük farkı acı tadıdır; bu öncelikle daha yüksek kafein içeriğinden kaynaklanmaktadır. Robusta çekirdekleri, Arabica çekirdeklerinde bulunan %1,5 kafein içeriğine kıyasla %2,7 kafein içeriği içerir.

Arabica kahve çekirdekleri yaklaşık %5,5 ile %8 arasında klorojenik asit içerirken, Robusta %7 ile %10 arasında klorojenik asit içerir. Yani robusta çekirdeklerinin antioksidan içeriği daha yüksektir.

Son olarak, bu kahve çekirdeği çeşitlerinin ikisi de farklı yüksekliklerde yetişir. Arabica yüksek rakımlarda yetişir ve bu yüksek rakımlarda iklim çok daha serttir, dolayısıyla kahve bitkileri daha yavaş büyür. Robusta daha düşük rakımlarda büyüyebilir ve üretimi daha kolaydır. Bu sebeple market raflarında robusta kahve fiyatlarının arabica kahvelerden daha düşük olduğunu görürüz.

Bu makale 25 Temmuz 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ayşe Nur Taş

Dyt. Ayşe Nur Taş, Lisans öncesi eğitimleriNden sonra 2020 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. Mezun olana kadar geçen sürede; Mersin'de özel klinik, Selçuk Üniversitesi hastanesi servisleri, yemekhane mutfağı ve Karatay toplum sağlığı merkezinde poliklinik stajları yaptı. Sadece diyet değil sağlıkla ve insanla ilgili olan her konuda kendini geliştirmek için çalıştı. Lisans eğitimi süreci içerisinde Mersin'de bulunan Psikofit’ te yaptığım staj ile beslenmede psikolojinin önemini kavradı. Şimdi de kendini psikoloji alanında geliştirmek için çabalamaktadır. Özellikle yeme bozuklukları, duygusal yeme ile kilo kontrolü ve hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi alanında danışmanlık hizmeti vermektedir. Özellikle hastalıkların tedavisinde beslenme değişen ve gün geçtikçe ge ...

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Ayşe Nur Taş
Dyt. Ayşe Nur Taş
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube