Neden siyah pirinç?

siyah pirinç; glutensiz, antioksidan, protein ve lif içeriği yüksek bir tahıl türüdür.

Neden siyah pirinç?

Siyah Pirinç

Nam- diğer yasak pirinç. Tarihi milattan önce 4000’lere dayanıyor. Antik Çin’de nadir bulunması ve yüksek besin değerinden dolayı sadece kraliyet ailesinin tüketebildiği, o dönemde halka ‘’yasak’’lanan bir pirinç türünü beraber inceleyelim.

Glutensizdir.
Çölyak hastalığı olanlar, glutensiz diyet uygulayanlar ve çölyak hastalığı olanlar için bulgur yerine iyi bir alternatif sağlamaktadır.

Antioksidandır.

Antosiyanin pigmenti siyah rengini sağlaması haricinde güçlü bir antioksidan, anti-inflamatuar ve anti-kanser özellik kazandırmaktadır. Çeşitli araştırmalarda antosiyanin içeriği yüksek besinlerin obezite, kalp hastalığı ve bazı kanser türleri dahil olmak üzere çeşitli kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabileceği görülmüştür. Fakat bu etkilerini gözlemleyebilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Antosiyanin içeriğine ek olarak, antioksidan özelliklere sahip 23'ten fazla biyoaktif bileşen içerdiği bulunmuştur. Tüm bu özelliklerinden dolayı ‘’süper besin’’ olarak adlandırılmaktadır.

Protein İçeriği Yüksektir.

Diğer pirinç türleri ile karşılaştırıldığında protein değeri en yüksek olan pirinçlerden biridir. 100 g siyah pirinçte 9 g protein bulunurken bu oran; beyaz pirinçte 6 g, yasemin ve esmer pirinçte 7 g kadardır.

Lif İçeriği Yüksektir.
Rafine edilmemesi diğer pirinçlere göre daha az işlem görmesi sebebiyle lif içeriği yüksektir ve vitamin mineral kayıplarının önüne geçilmiş olur. Bu sayede tüketimi sonrasında kan glukoz seviyelerinde ani yükseliş ve düşüşlere sebep olmaz. Tokluk hissinin uzamasına yardımcı olur.


Mineral Kaynağı

Demir ve magnezyumdan zengindir. Magnezyum içeriği sayesinde kemik, diş sağlığı için önemli yer tutar. Sinir dokusu ve kasların çalışması için olumlu etkileri bulunmaktadır. İçeriğindeki demirin ise bitkisel kaynaklı demir olduğu bu sebeple biyoyararlanımının düşük olacağı unutulmamalıdır.


 

 

Nasıl Kullanılabilir?

Diğer pirinç çeşitlerinde olduğu gibi pilav gibi hazırlanabilir, salatalarda kullanılabilir.

Sert bir yapıca olduğundan haşlama işlemi uzun sürebilmektedir. Bu sebeple haşlamak için daha fazla su eklenmelidir.

Diyetisyen Ceren Demirel

Bu makale 26 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ceren Demirel

Dyt. Ceren Demirel mesleğe ilk adımını Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek onur derecesi ile mezun olarak almıştır. Eğitim hayatı boyunca çeşitli topluluklarda bulunmuş ve okul kütüphanesinde görevli öğrenci olarak çalışarak birçok kazanım edinmiştir. Lisans eğitimi sırasında, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri- İbni Sina Hastanesi-Cebeci Hastanesi, Ankara Şehir Hastanesi/Çocuk Hastanesi, Başkent Doktorlar Kreş ve Gündüz Bakımevi gibi birçok hastane ve kurumda staj yaparak mesleki deneyimlerini artırma fırsatı bulmuştur. Şu anda  kurucusu olduğu Lilya Klinikte Yüzyüze ve Online  Diyet ve Beslenme Danışmanlığı hizmeti vermektedir.        Diyet ve sağlıklı belenmeyi bir sonuç başarısı değil, süreç başarısı olarak gördüğünden sizlere moti ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
instagram
Dyt. Ceren Demirel
Dyt. Ceren Demirel
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube