Bebeklerde katı gıdaya geçiş

Bebeklerde katı gıdaya geçiş

BESİNLERLE TANIŞIYORUM!

Bebeğiniz doğumundan 6.ayını doldurduğu güne kadar sadece anne sütüyle beslendi. HARİKA! “Daha dün doğdu, şu kadarcıktı” derken bebeğinizin ek gıdaya geçiş dönemi başladı bile. Artık enerjiye, demir ve çinko gibi minerallere daha çok ihtiyacı var. Üstelik çiğneme ve konuşma becerilerinin gelişmesi, farklı tatlara alışması ve ileri ki yaşlarında iyi bir beslenme alışkanlığı kazanması için şimdi ek gıdaya geçişin tam zamanı!

Ek gıdaya geçiş dönemi bebeğiniz için en önemli dönemlerden biri. Bunu en eğlenceli ve en sağlıklı kılmanın yolu ise işte tam da buradan geçiyor! Bakalım bebeğimize anne sütünün yanında neler verebiliyoruz!

EK GIDAYA GEÇİŞ DÖNEMİM NASIL OLACAK?

Siz bebeğini düşünen bilinçli bir annesiniz, 6.aydan önce ek gıdaya geçmenin bebeğinizde alerji, ishal, kusma, huzursuzluk, obezite, şeker gibi sorunlara yol açacağını biliyorsunuz. Üstelik yediğiniz her gıdanın sütünüze geçtiğini ve dolayısıyla bebeğinizin sadece emerek yeni gıdalara hazırlandığını söylememe bile gerek yok, öyle değil mi?

Her yetişkinin olduğu gibi her bebeğin de metabolizması kendine özgüdür, dolayısıyla “komşu falanca hanımın bebeği 7.ayında şunu yedi, benim bebeğim neden yemiyor? “ diye asla düşünmeyin. Vereceğiniz besinin miktarı, çeşidi, kıvamı ve başlama zamanı farklılık gösterir ve bu tamamen normaldir.

Yeni besinlere geçerken bebeğinize karşı çok sabırlı olmalısınız. O gün bebeğiniz aç değildir, keyifsizdir veya gıdanın tadını beğenmemiş olabilir. Bebeğinizi zorlamayın. Başka bir gıda denemesine geçin ve 3-5 gün sonra beğenilmeyen gıdayı tekrar deneyin, farkı göreceksiniz.

Yemek masasına ailenizle birlikte oturmasına özen gösterin. Yemeği kendi eliyle veya kaşıkla yemesine izin verin.

Ailenizde besin alerjisi geçmişi var ise bebeğinizde de besin alerjisi olabilir. Alerjiniz olan besini tattırırken dikkatli olun.

Bebeğinize et vermeye yağsız dana kıyması ile başlayın. Mevsim meyve ve sebzelerini tercih edin ve iyice yıkayın ya da kabuğunu soyun. Zeytinyağı kullanın. Fermente gıdaları tercih edin.

Bebekler tatlı tadına çok çabuk alışır. Bu yüzden doğrudan şeker vermek yerine pekmez ya da meyve ile gıdaları tatlandırın.

Aşırı lifli ya da pişmemiş yulaf gibi besinler bebeğinizin iştahını kaçırır, demir ve çinko emilimini de azaltır. Bu tarz gıdalardan uzak durun.

Bal, yumurtanın beyazı, inek sütü, sakatat, bakla, çay, kahve, asitli içecekler ve bitki çaylarını 1 yaşından önce vermeyin.

Bu makale 10 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Fulya Turan

Dyt.Fulya Turan, İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü'nde başlamış olduğu eğitimini başarı ile tamamlayarak 2017 yılında Diyetisyen ünvanı almıştır. 

Mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu danışmanlık merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
Etiketler
Bebek beslenmesi
Dyt. Fulya Turan
Dyt. Fulya Turan
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube