Sabahları kahvaltısına kötülük açma poğaça'dan!!

Sabahları kahvaltısına kötülük açma poğaça'dan!!

Büyükşehirlerdeki hızlı yaşam hepimizin hayatında bazı değişikliklere sebep oldu. Özellikle işe yetişme telaşı içinde sabah kahvaltıları ya atlandı ya da basit ve hızlı tüketilebilecek gıdalar ile yapılmaya başlandı. Bunların başında da bir pastaneden ya da fırından alınan poğaça ve açmalar gelmekte.

Poğaça ve açma üretimi için kullanılan yağ miktarı çok fazladır. Örneğin 1 kg un için 1 kg yağ kullanılmaktadır. Ayrıca fırıncılık ve pastane ürünleri için kullanılan yağlar bilinen margarin ve katı yağ yapısından fazladır. Doymuş yağ oranı son derece yüksektir. Ayrıca bu sebeple trans yağ içerme olasılıkları da son derece büyüktür. SİMİT içlerinde en masum olanıdır en azından ekmek gurubuna dahildir!

Sabah kahvaltısında tüketilmiş olan;

1 sade poğaça: 3 dilim ekmek ve 1 yağ değişimi olarak,

1 kaşarlı/peynirli/kıymalı poğaça: 3 dilim ekmek, 1 yağ ve 1 et değişimi olarak,

1 patatesli poğaça: 3,5 dilim ekmek, 1 yağ değişimi olarak,

1 sade açma: 4 dilim ekmek, 2 yağ değişimi olarak ifade edilmektedir.

1 simit: 4 dilim ekmek ; yağ değişimi minimumdadır (susam yağı)

Her sabah poğaça ve açma tüketimi kilo alımına, kan trigliserit değerlerinin yükselmesine, ciltte yağlanma ve akne problemlerine neden olmaktadır. Bu sebeple sabah kahvaltılarında bu ürünler yerine tam buğday ya da tam çavdar unundan yapılmış ekmekler ile hazırlanan yeşillik içeriği yüksek küçük sandviçleri tüketmek uygundur.

Bu makale 27 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Halime Demirciler

Dyt.Halime Demirciler, lisans öncesi öğrenimlerini tamamladıktan sonra Haliç Üniversitesi’nde eğitimini başarıyla tamamlayarak 2013 yılında Diyetisyen ünvanını almıştır.

2012-2013 yılları arasında,Taksim İlk Yardım Eğitim Araştırma toplum sağlığında beslenme,Bezmialem Üniversitesi Hastanesi Poliklinik-yogun bakım hastalarında beslenme, Marmara Üniversitesi Hastanesi'nde Pendik Eğitim Araştırma- çocuk hastalıklarında beslenme, Bahçelievler Medikalpark Hastanesi toplum sağlığında beslenme, Kartal Devlet Hastanesi'nde,  Bezmialem Üniversitesi'nde, 2013-2017 yılları arasında Özel Vatan Hastanesi'nde çalışmış olup mesleki çalışmalarına 2017 yılı itibari ile Diyette Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Tüketim
Dyt. Halime Demirciler
Dyt. Halime Demirciler
Kahramanmaraş - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube