Ne kadar yesem de kilo alamıyorum

Ne kadar yesem de kilo alamıyorum

Her ne kadar kilo vermek zor görünse de aslındakilo alamamak da zorlu bir süreçtir. Eğer çevrenizde “çok fazla yiyorum ama kilo alamıyorum” gibi söylemlere rastlıyorsanız ya da bunu siz kendiniz söylüyorsanız o zaman bu yazım tam size göre…

Biyokimyasal bazı faktörler kilo alamamanın bir sebebidir. Kilo alamayan bir birey öncelikle endokrin bölümünde gerekli muayeneleri olduktan sonra herhangi bir problem görülmüyorsa, o bireyin mutlaka yediklerinde/yeme düzeninde bir problem var demektir. Fakat şöyle de bir durum söz konusu ki bazı bireyler yeterince yediğini düşündüğü için kilo alamaz. Çünkü onlar için yeterli olan miktar aslında vücut için yetersiz ölçüdedir. Onlar için küçük bir sabah kahvaltısı, sonrasında 1-2 tabaklık akşam yemeği ve küçük bir gece atıştırması yeterli olmakta. Ama aslında bu tarz beslenme düzeni yanlıştır ve yetersizdir. Yetersiz enerji alımı sonrasında kilo artışı olmayacağı gibi giderek daha da zayıflama meydana gelecektir. Yeterli beslenememe durumu beraberinde bazı vitamin ve minerallerin de eksik alınmasına sebep olduğu için ilk aşamalarda olmasa da sonraki dönemlerde bazı sağlık problemlerine davetiye çıkaracaktır. Aynı zamanda vitamin ve mineral eksikliği iştah azalmasına da sebep olacaktır.

İştahsız bireylerin söylediği hep şu olur; “iştahımı arttırıcı bir ilaç veya besin yok mu” Aslında buna gerek kalmadan yeterli ve dengeli beslenmeyi hayatına geçiren birey iştahsızlık problemini ortadan kaldıracak ve ideal kilosuna ulaşacaktır.

Sağlıklı kilo alabilmek için yapılması gerekenler çok basit:

Kahvaltı en önemli öğün! Güne mutlaka güzel bir kahvaltı ile başla.

Üç ana öğünü mutlaka yap

Öğünler arasında kalori değeri yüksek, hacimce küçük sağlıklı atıştırmalıklar bulundur. Bunlar kuru meyveler, fındık fıstık gibi yağlı tohumlar olabilir.

Öğünlerden hemen önce ve öğün arasında su ve sıvı tüketiminden uzak dur. İçeceklerini öğünlerden 45 dk önce veya sonra tüket.

Kilo alabilmek uğruna gece geç saatlerde yemek yeme olayına hiç girme. Çünkü bu sabah kahvaltı yapamamana ve öğleye kadar iştahsız kalmana sebep olur.

Amaç, yediğimiz yiyeceklerin kalorisini arttırmaktır. Örneğin; 1 kase sütlü tatlı yiyeceksek üzerine bol fındık ceviz serpmemiz veya patates püresi yapacaksak içine süt ve rendelenmiş badem ceviz eklemesi yapmamız gerek.

Kilo almak için kola cips tarzı ürün tüketimi iştah kaybına sebep olup öğünlerinizi atlamanıza sebep olur. Bunlardan uzak dur.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Havva Arın Erbay

Diyetisyen Havva Arın, lise eğitimini Tosya Anadolu Öğretmen Lisesi' nde ikincilik derecesi ile tamamlamasının ardından lisans eğitimi için Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümüne birincilikle başladı. Öğrenim hayatını başarı ile tamamlayıp mezun oldu ve profesyonel meslek yaşantısına başladı. Muayenehanesinde danışanlarına hizmet vermekle birlikte aynı zamanda @dyt_havvaarin kullanıcı adlı instagram hesabı aracılığı ile de danışanlarına online diyet danışmanlığı hizmetini vermekte olan Dyt. Arın, diyetisyenlik mesleğini severek sürdürmeye devam etmektedir. Dyt. Arın'ın da katkılarıyla oluşturulan makale Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 2012 yılında gerçekleştirdiği Tıbbi Etik ve Obezite adlı dereceye girdi ve “Obezite ve Etik” adlı kitapta yer edindi. Dyt. Arın aynı zamanda Gençlik Ve Spor Bak ...

Uzm. Dyt. Havva Arın Erbay
Uzm. Dyt. Havva Arın Erbay
Tokat - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube