Yumurtanın faydaları

Yumurtanın faydaları

Dünyadaki en besleyici gıdalardan biri yumurtadır. Peki yumurtayı bu kadar sağlıklı yapan özellikleri nelerdir?

 İşte yumurtanın en sağlıklı besinler arasında yer almasının nedenleri;

Besin değeri çok zengindir.

Yumurta gezegendeki en besleyici besinlerden biridir. Vücudumuz için önemli çoğu besin maddelerini içerir. A vitamini, Folat, B vitaminleri, Fosfor ve Selenyumdan zengin aynı zamanda E ve K vitamini, Kalsiyum ve Çinko içermektedir.

Yüksek miktarda kolesterol içerir ama bu sizin kan kolesterol seviyenizi etkilemez.

Bir yumurta günlük almamız gereken (300 mg) kolesterol miktarının yarısından fazlasını içerir (212 mg). Diyetle alınan kolesterol kanda kolesterol miktarını aşırı yükseltmez. Aslında karaciğer her gün büyük miktarda kolesterolü kendi üretir. Yumurta yediğimiz zaman karaciğerin ürettiği kolesterol miktarı düşer bunun yerine diyetle alınan kolesterole yer verilir.

Yumurta tüketimine bireysel olarak yanıtlar değişebilir. İnsanların %70’inde yumurta kolesterolü hiç etkilemezken %30’unda total ve LDL kolesterolü hafif miktarda yükseltebilir.

Ailesel hiperkolesterolemi veya ApoE4 adı verilen gen tipi genetik hastalıklar kontrolsüz bir şekilde kolesterol üretimine sebep olabilir. Bu hastalıklara sahip kişiler yumurta tüketirken dikkat etmelidir.

Yumurta iyi kolesterolü yükseltir (HDL).

Yumurta yemek HDL kolesterolü arttırmanın en iyi yoludur. Yüksek HDL düzeyine sahip kişiler genellikle daha düşük kalp hastalığı, inme ve çeşitli sağlık sorunları riski taşırlar.

Bir çalışmada, 6 hafta boyunca günde 2 yumurta yiyenlerin HDL düzeylerinde %10 artış gözlenmiştir.

Yumurta kolin içerir.

Kolin inanılmaz derecede önemli ama çoğu insanın yeteri kadar alamadığı bir maddedir ve B vitaminleri ile gruplandırılır. Hücre zarlarınının yapımında kullanılır. Beynin diğer çeşitli işlevleri ile birlikte sinyal molekülleri oluşturmasında rol oynar. Tek bir yumurta 100 mg’dan fazla bu önemli besini içerir.

Kalp hastalığı riskini azaltır.

LDL kolesterol genellikle kötü kolesterol olarak bilinir. Yüksek LDL seviyelerine sahip olmak kalp hastalığa yakalanma riskini arttırır. Kalp hastalıklarının LDL tiplerinin bağlantısı vardır. Yapılan birçok çalışma düşük ağırlıklı LDL tiplerinin kalp hastalığına yakalanma riskini yüksek ağırlıklı LDL tiplerine göre daha fazla arttırdığı yönündedir. Yumurta LDL düzeyini hafif olarak yükseltir ama önemli olan düşük ağırlıklı LDL molekülerinin yüksek ağırlıklı LDL moleküllerine dönüştürerek kalp hastalığına yakalanma riskini azaltmasıdır.

Göz sağlığı için faydalıdır.

Yumurta göz sağlığı için oldukça önemli olan lutein ve zeaxantin antioksidanlarını içerir. Yapılan çalışmalar yeterli miktarda lutein ve zeaxantin tüketenlerin sık görülen göz hastalıkları olan katarakt ve maküler dejenerasyon riskini azalttığı yönündedir.  Yumurta sarısında özellikle bu iki antioksidan fazla miktarda bulunur. Yapılan bir çalışmada 4,5 hafta boyunca günde sadece 1,3 yumurta sarısı tüketenlerin kan seviyelerinde %28-50 lutein ve %114-142 zeaxantin artışı görülmüştür. Aynı zamanda yumurta göz sağlığı için önemli olan A vitamininden de oldukça zengindir.

Omega 3’den zengin yumurta.

Besin bileşenleri tavukların nasıl beslendiğine ve yetiştirildiğine bağlı olarak değişir.

Omega-3 yağ asitlerinden zenginleştirilmiş yemler ile beslenen tavukların yumurtaları omega 3 açısından oldukça zengindir. Omega-3 yağ asitleri kalp hastalıkları için risk olan trigliseritlerin kan seviyelerinde azaltıcı etki gösterir.

Kaliteli proteinleri içerir.

Yumurta vücudumuz için gerekli olan aminoasitleri doğru oranlarda içerir. İçeriğindeki 6gr protein mükemmel bir kaynaktır.

Yeterli protein almak kilo kaybına, kas kütlesini arttırmaya, kan basıncını düşürmeye ve kemik sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.

Kilo vermeye yardımcıdır.

Yumurtalar, doygunluk hissini arttıran ve sonraki kalori alımını azaltan gıdaların kabiliyetini ölçen doygunluk indeksi denilen bir ölçekte yüksektir. İçeriğindeki kaliteli proteinlerle uzun süre tokluk hissi sağlar.

30 kilolu kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, kahvaltıda simit yerine yumurta yemelerinin, doygunluk hislerini arttırdığı ve sonraki 36 saatte otomatik olarak daha az kalori tükettikleri bulunmuştur.

Bu makale 14 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ayşegül Saroğlu

Uzm. Dyt. Ayşegül Saroğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2016 yılında Haliç Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimine başlamış ve 2018 yılında bu eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen unvanının sahibi olmuştur. 

Uzm. Dyt. Ayşegül Saroğlu, mesleki çalışmalarına şu an İstanbul'da bulunan Clinica Bebek Tedavi Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Yumurta
Uzm. Dyt. Ayşegül Saroğlu
Uzm. Dyt. Ayşegül Saroğlu
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube