Romantik ilişkiler ve çift terapisi

Romantik İlişkiler ve Çift Terapisi

Romantik ilişkiler ve çift terapisi

Sağlıklı ve güçlü bir romantik ilişkinin temelinde güven yatar. Peki sağlıklı ve güçlü romantik ilişki ne demek? Gottman çift terapi tekniğine göre güçlü ve sağlıklı bir ilişki için olması gerekenler şu şekildedir; romantizm, çatışma yönetimi, ilişkiyi yıkıma götüren davranışlardan kaçınma, karşı tarafın hayallerini bilmek, onları gerçekleştirmek, gerçekleşemediği durumlarda destek olmak, olumlu-olumsuz paylaşımlarda dengeyi sağlayabilmek. Öte yandan Gottman çift terapi tekniği mutlu ilişkilerin sevgi haritası kavramını ele alır ve ilişkide en önemli noktalardan biri olan partnerini tanıma üzerine yoğunlaşır. Partnerimizi tanımanın önemi büyük olsa da burada kendimizi tanımanın önemini vurgulamam gerekir. Kendimizi, benliğimizi, ne istediğimizi, beklentilerimizi, artılarımızı, eksilerimizi bilmeli ve onları tanımlamalıyız ki partnerimizi de sağlıklı bir şekilde tanıyabilelim. Kısacası kendi sevgi haritamızı bildikten sonra partnerimizin sevgi haritası anlamlı bir hal alacaktır.

Bilinen tek çift terapi tekniği olan Gottman, ilişkilerde ilgi ve beğeniyi paylaşmanın da öneminden bahseder. Her iki tarafın da sevildiğini hissetmesi gerekir. Bu sebeple her iki taraf da partnerine sevdiğini göstermeli ve hissettirmelidir. Karşılıklı takdir etme, birbirine dokunma, sarılma, olumsuz durumlarda destek olmak gibi paylaşımlarda bulunmak gerekir. Partnerini aşağılama, hep eleştirme vs gibi olumsuz durumlardan ise uzak durmak gerekir aksi taktirde bu ilişkiye mutsuzluk getirir.

Her insanlar arası ilişkilerde olduğu gibi romantik ilişkilerde de kavgalar, tartışmalar, çatışmalar, fikir ayrılıkları olabilir. Mutlu, sağlıklı ve güçlü bir ilişkiye sahip olmanın bir diğer maddesi de burada devreye girer. Çatışmayı yönetebilmek en önemli faktörlerdendir. Yıkıcı değil yapıcı olamaya çalışmak, kendini ve karşı tarafı sakinleştirmek, sorun değil çözüm yaratmak sağlıklı çatışma yönetme biçimlerindendir. Unutmayın romantik ilişkilerimizin temelini güvenle oluşturmak sağlıklı adımlarla ilerletmek bize huzur ve mutluluk getirecektir. Sağlıklı, güçlü, huzurlu ve mutlu bir ilişkiniz olması dileğiyle.

Bu makale 10 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Natalie Höllüksever

Psk. Dan. Natalie Höllüksever, Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık bölümünde tamamlamıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Aile danışmanlığı, Evlilik ve Çift Terapisi eğitimi almıştır. Amerika Moorpark College'da Kinesiyoloji ve Psikoloji üzerine eğitimler almıştır.Psikoloji eğitimi hala devam etmektedir.Çalışmalarını ergen ve yetişkin bireyler ile Bilişsel Davranışçı Terapi Ekolü üzerinde sürdürmektedir.Şu anda Anatema Danışmanlık'ta Psikolojik Danışman ve özel Sahakyan Nunyan Ermeni Anadolu Lisesi'nde Rehber Öğretmen olarak çalışmaktadır.

Etiketler
Çift terapisi
Psk. Dan. Natalie Höllüksever
Psk. Dan. Natalie Höllüksever
İstanbul - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube