Psikolojik yardım becerileri

Psikolojik yardım becerileri

Psikolojik yardım becerileri çok çeşitli ve yapan kişiye göre farklılıklar arz etmektedir. Zaten başta insan sürekli olarak kendi kendine telkin etmek durumundadır.

Kişi kendi kendine psikolojik yardım yapıyorsa daha çok telkin ağırlıklı bir çaba içerisindedir. Başarılarında memnun olmakta motivasyon etkisiyle başarılı olduğu davranışları tekrarlamaktadır. Başarısız olduğunda canı acır, o durumdan ders çıkararak, kendi kendini teskin ve teselli etmeye çabalar. İyileştirici ve sakinleştirici ifadeler öne çıkar. Eş dost ve akrabanın psikolojik yardım becerileri daha çok telkin ve tavsiyeler olarak gündeme gelir. Eşlik etme, maddi, manevi destek gibi sosyal destekler öne çıkar. Bir yaşam koçunun psikolojik yardım becerileri, akıl verme, yol gösterme ve mantıklı öneriler getirme tarzında önümüze gelir.

Profesyonel anlamda psikolojik yardım becerileri içinde en önemlisi her halde empatik dinlemedir. Psikoloğa giden bir insan ilk beklentisi anlaşıldığını görmektir. Duygularının anlaşılması ve uygun ifadelerle geri bildirilmesi insanın gerginliğini alır. Sonrasında psikoloğun kullandığı çeşitli terapi teknikleriyle ruhsal yapı çözülerek rahatlar ve tedavi olarak günlük yaşama döner.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Mürşit Atlıakın

Psk. Mürşit ATLIAKIN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara üniversitesi Psikolojik Hizmetler Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1983 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. 1984 yılında Samsun Ruh Sağlığı Hastanesi'nde psikolog olarak mesleki hayatına başlamış olan Psk. Mürşit ATLIAKIN, 1990 yılında Bursa Devlet Hastanesi'ne tayin olmuştur. Aynı zamanda buradaki görevini sürdürürken Spastik Çocuklar Hastanesi'nde 2 yıl, Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şubesi'nde 6 yıl, Adölesen (ergen) Sağlığı Merkezi'nde ve İletişim Merkezi'nde 1'er yıl süre ile çalışmalar yapmıştır. 2003-2012 yılları arasında Bursa Devlet Hastanesi'nin Kalite Yönetim Sistemini kurarak, yürütmesini ve kalite direktörlüğünü yapmış olan Psk. Mürşit ATLIAKIN, 2012 yılında emekli olmuştur. Kendisi halen Bursa Engelliler Federasyonu Başkanlığı, Bursa Böbr ...

Etiketler
Psikolojik bozukluklar
Psk. Mürşit Atlıakın
Psk. Mürşit Atlıakın
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube