Prp (kök hücre) tedavisi

Prp (kök hücre) tedavisi

Son dönemde giderek daha popüler haline gelen PRP İngilizce Platelet-Rich Plasma sözcüğünün kısaltması olup Türkçe karşılığı “Trombositten zenginleştirilmiş plazma” olarak tanımlanmaktadır. Trombositler kanda bulunan çekirdeksiz hücrelerimiz olup herhangi bir damarımız yaralandığında kanamanın durdurulması için tıkaç oluşturmaktadırlar. Trombositlerin temel görevi pıhtılaşmayla ilgili olmakla birlikte içerisinde çeşitli büyüme faktörleri ve koruyucu maddelerde bulunmaktadır.

PRP HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILMAKTADIR?

Diz ve kalça kireçlenmeleri

Kas ve Tendon Yaralanmaları

Tetik nokta tedavisi

Menisküs zedelenmeleri

Topuk dikeni

Tenisçi ve golfçü dirseği

Tendinitler

PRP NASIL ETKİ EDER?

PRP yönteminde kişinin kanı alınarak çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra trombositten zenginleştirilmiş plazma elde edilir . Elde edilen bu plazma sorunlu bölgeye uygulanarak trombositlerin içerdikleri iyileştirici faktörlerin açığa çıkması sağlanır. Hasarlanmanın olduğu tendon kıkırdak gibi yapıların hücrelerini uyararak o bölgedeki iyileşmeyi hızlandırır.  Elde edilen etki yalnızca ağrının azalması değil, hasarlı bölgenin onarılmasını sağlayarak altta yatan problemde tedavi edilmektedir.

PRP’NİN ETKİNLİĞİ NE KADAR SÜREDE ORTAYA ÇIKAR?

PRP tedavisi birden bire etki etmez, büyüme faktörleri ve onarıcı faktörlerin tetiklediği onarım süreci hastaya, hastalığa bağlı olarak değişen sürelerde etki etmeye başlar.

PRP NE SIKLIKLA UYGULANMAKTADIR?

PRP uygulamalarının sayısı ve sıklığı hastaya ve hastalığa göre değişmektedir, genellikle 3-4 haftada 1 uygulama ve toplam 3 uygulama şeklinde yapılmaktadır. Bununla birlikte daha farklı uygulama rejimleride mevcuttur.

PRP’NİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

PRP tedavisinde hastanın kendi kanı kullanıldığı için usülüne uygun hazırlanıp yapıldığı taktirde herhangi bir yan etkisi yoktur denilebilir. Bazen uygulandığı gün uygulanan bölgede bir miktar ağrı görülebilmektedir.

Bu makale 5 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş

Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş, 1976 yılında Sakarya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2013 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamış olan Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş, 2015 - 2019 yılları arasında Nobel Tıp Merkezi'nde hasta kabulü yapmıştır.

Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş, mesleki çalışmalarına şu an Karabük Özel Medikar Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Prp tedavisi
Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş
Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş
Kastamonu - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube