Kas iskelet sistemi hastalıklarında proloterapi

Kas iskelet sistemi hastalıklarında proloterapi

Proloterapi Nedir? 

Proloterapi kas iskelet sisteminde ağrı ve fonksiyon bozukluğuna yolaçan durumların tedavisinde kullanılan bir enjeksiyon tekniğidir. Yapılan enjeksiyonun amacı sorunlu bölgede vücudun kendi tamirat mekanizmalarını harekete geçirerek dokuların yenilenmesini sağlamaktır. Böylelikle ağrıyı kesmenin yanında altta yatan problem de tedavi edildiğinden hem tedavinin etkinliği yüksektir hem de daha kalıcı bir tedavi olanağı sağlamaktadır. 

Proloterapi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılmaktadır? 

Kalça ve diz kireçlenmeleri, menisküs problemleri,  bel ve boyun fıtıkları, ayak bileği bağ yaralanmaları, omuz kas ve tendon yaralanmaları, omuzda kas sıkışması,  tendinitler, tenisçi ve golfçü dirseği, el bileğinde tendon yaralanmaları, kireçlenmeler, topuk dikeni , aşil tendiniti , nöroproloterapi  (hemipleji , parapleji, tetrapleji )

Proloterapide Hangi maddeler Kullanılır? 

Proloterapide en yaygın kullanılan madde Dekstrozdur (şekerli serum), bunun yanında PRP (kök hücre) CGF (konsantre büyüme faktörü) , ozon gazı da tedavide hastalığa ve hastanın durumuna göre kullanılabilmektedir.

Proloterapi tedavi planlaması nasıl yapılmaktadır?

Öncelikle ayrıntılı bir hikaye alımı, fizik  muayene ve yardımcı tanı yöntemleri ile tanı kesinleştirildikten sonra bir takım kan tetkikleri de yapılarak  hastanın proloterapiye uygun olup olmadığına karar verilir. Proloterapiye uygun olan hastalara bağları ve kıkırdakları güçlendirmek için gıda takviyesi , yüzeysel sıcak uygulama vs verilebilir. 

Proloterapinin yan etkileri nelerdir?

Genellikle ciddi bir yan etkisi yoktur, enjeksiyon yapılırken ağrıyı azaltma kaynaklı kullanılan lokal anesteziklere allerji nadiren gelişebilir, içerikteki şeker çok düşük miktarda olduğundan kan şekerini etkilemez. Enjeksiyondan sonraki ilk 24 saatte daha sık görülmekle birlikte özellikle ilk 72 saatte enjeksiyon yapılan bölgede şiddetli ağrı, ısı artışı olabilmektedir , bu beklenen bir etki olup orada tamir mekanizmasının harekete geçmesiyle ilgilidir, bu süreçte tedavinin etkisini azaltmamak için parasetamol ve tramadol dışında bir ağrı kesici kullanmamanız gerekir.

Bu makale 3 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş

Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş, 1976 yılında Sakarya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2013 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamış olan Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş, 2015 - 2019 yılları arasında Nobel Tıp Merkezi'nde hasta kabulü yapmıştır.

Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş, mesleki çalışmalarına şu an Karabük Özel Medikar Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Tenisçi dirseği tedavisi
Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş
Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş
Kastamonu - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube