Genç yaşta bel ağrısına dikkat!

Genç yaşta bel ağrısına dikkat!

Türkiye’de görülme sıklığı %0.5 yani her 200 kişiden birinde olan ankilozan spondilit, halk arasında iltihaplı omurga romatizması olarak da bilinir. Bel rahatsızlığıyla başlayan hastalıkla ilgili olarak hastaların yaklaşık %33’üne yanlışlıkla bel fıtığı teşhisi konulur.

Bel ağrısı 40 yaşından önce başlıyorsa, gece uykudan uyandırıyorsa, hareket etmekle düzelip istirahatle geçmiyorsa bel fıtığından önce mutlaka ankilozan spondilit akla gelmeli. Tipik hastaları ise, 20-40 yaş arası genç erkeklerin oluşturduğu gibi, aynı yaşlardaki kadınlarda da görülebilir.

Hastalarda bel ağrısının yanı sıra topuk ağrısı, eklemlerde şişlik, uyku bozukluğu, sabah kalkınca tutukluk, göz iltihabı, sedef hastalığı, göğüs ağrısı ateş ve gece terlemesi gibi ilave bulgular olabilir. Zaman içinde kamburlukla sonuçlanabilir. Hastalık ne kadar erkenden tanınırsa o kadar başarılı bir şekilde tedavi edilir. Önemli olan deformiteler oluşmadan başlanan tedavidir.

Bu makale 19 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Neslihan Bilge Metli

Uzm. Dr. Neslihan Bilge Metli, 27 Temmuz 1982 yılında Mersin'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2000 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2008 - 2012 yılları arasında Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında aynı hastane de 2018 aralık ayına kadar görevine devam etmiştir.

Uzm. Dr. Neslihan Bilge Metli, mesleki çalışmalarına şu an Özel Üro Fiz Fizik Tedavi Merkezin'de devam etmektedir.

Etiketler
Bel ağrı nedenleri
Uzm. Dr. Neslihan Bilge Metli
Uzm. Dr. Neslihan Bilge Metli
Ankara - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube