Nöralterapi nedir ? nasıl tedavi eder?

Nöralterapi nedir ? nasıl tedavi eder?

Nöralterapi otonom sinir sisteminden kaynaklanan hastalıkların tanı ve tedavisinde uygulanan tıbbi bir yöntemdir. Klasik tedavi yöntemleriyle tedavi edemediğimiz pek çok rahatsızlığın altında otonomik sinir sisteminin fonksiyon bozuklukları yatmaktadır.

Bozucu alan denilen lokal bozukluklar, elektrofizyolojik düzensizlik ve anormal nörolojik sinyaller ile otonom sinir sistemini reaksiyona sokarlar.Bozucu alanlar fiziksel ve ruhsal travma sonrası ortaya çıkabilirler. Bu taravmalara örnek olarak ameliyat sonrası yara izleri veya bir yakınını kaybetmeyi örnek olarak verebiliriz.

Otonom sinir sistemi bu bozucu alanlara tepki göstererek, vücudun uzak bölgelerinde rahatsızlık yaratabilir. Örneğin bir sezeryan yarası uzun süren bel ağrısının kaynağı olabilir.

Cerrahi girişim ve ilaç kullanan hastaların önemli bir bölümünde bozucu alanlar bulunabilir. Bu nedenle bu alanlar otonom sinir sistemi ile ilgili birçok ağrılı sendromda aranmalıdır.

NÖRALTERAPİ HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR?

Boyun sırt ve bel ağrıları

Boyun ve bel fıtıkları

Diz, kalça, omuz ağrıları

Ankilozan spondilit, fibromyalji

Romatizmal hastalıklar

Bacaklardaki dolaşım bozukluğu

Fascial paralizi (yüz felci), Trigeminal nevraji

NÖRALTERAPİ NASIL TEDAVİ EDER ?

Seyreltilmiş ( % 0.4 – 0.5 ) prokain veya lidokain (lokal anestezik) kullanılır. Ağrılı bölgeler, omurga zinciri ve hastalığı ortaya çıkaran bozucu alanlara uygulama yapılır.

Bu tedavinin amacı bozucu alanların hücresel düzeyde sebep olduğu düzensizliği normal bir şekilde çalışmak üzere yeniden düzenlemektir. Verilen anestetik madde (Prokain veya lidokain) ile hücrenin elektriksel potansiyeli yeniden düzenlenir, dokuların bozulmuş olan fonksiyonları normalleştirilir.

Tedavi etkisi lokal anezteziğin beklenen etkisinden uzun sürer ve tekrarlayan tedaviler bozucu alanın etkisini ortadan kaldırarak iyileşmeyi sağlar.

NÖRALTERAPİNİN YAN ETKİSİ VARMIDIR ?

Nöralterapi batı ülkelerinde yaklaşık 100 senedir uygulanan bir tedavi yöntemi olup kullanılan lokal anestezikler ısırgan otu ve acı bademden elde edildiğinden doğal bir tedavi yöntemidir ve bu maddelere alerjisi olanlarda alerjik reaksiyona yol açabilmesi dışında herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

NÖRALTERAPİ KAÇ SEANS UYGULANMALIDIR?

Nöralterapi uyarı-uyum tedavisidir. Haftada 2 veya 3 seans uygulanır.

Tedavi seansları her hastada farklıdır. Bunun sebebide geçirilen hastalığın şiddeti, vücutta bulunan bozucu alanların sayıca fazla olması ve hastaların iyileşme kabiliyetlerinin farklı olmasındandır.

Bu nedenle Nöralterapi 1. ila 5. seans arasında etki göstermeye başlar, bu tedavi etkisinin az veya çok olması, bize toplam tedavi seans sayısı hakkında fikir verir.

Bu makale 5 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş

Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş, 1976 yılında Sakarya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2013 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamış olan Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş, 2015 - 2019 yılları arasında Nobel Tıp Merkezi'nde hasta kabulü yapmıştır.

Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş, mesleki çalışmalarına şu an Karabük Özel Medikar Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Tenisçi dirseği tedavisi
Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş
Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş
Kastamonu - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube