Prematürelere düzenli göz muayenesi şart

PREMATÜRE retinopatisi (ROP), erken doğan bebeklerin gözlerinde gelişebilen ve görmeyi tehdit eden önemli sağlık sorunlarından biri. Bebek ne kadar erken doğarsa ROP riskinin o kadar artacağına işaret eden Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, prematüre retinopatisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Prematürelere düzenli göz muayenesi şart

Kızıloğlu, taranan her 4 bebeğin 1'inde prematüre retinopatisi (ROP) görüldüğünü vurguladı. Prematüre retinopatisinin (ROP) erken doğan bebeklerin retinalarındaki kan damarlarının anormal geliştiği bir hastalık olduğunu ve körlükle sonuçlanabileceğini söyleyen Doç. Dr. Kızıloğlu, bu nedenle prematüre bebeklerin zamanında ve düzenli göz muayenelerinin mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çekti.

SÜREÇ TAMAMLANMIYOR

Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, "Erken doğum durumunda, bebek retina damarlanma süreci tamamlanmadan dünyaya gelir. Bebek ne kadar erken doğmuşsa, o kadar geniş bir retina alanı damarlanmamıştır" diye konuştu.

Bu makale 14 Aralık 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu

Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 2000 yılında mezun olmuştur. Uzmanlığını 2005, doçentliğini 2020 yılında almıştır. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde hasta kabulüne devam etmektedir.   Sertifikalar Avrupa Oftalmoloji Kurulu, FEBO Uluslararası Oftalmoloji Kurulu, FICO Profesyonel Yayınlar Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities): Yabas Kızıloğlu O, Coşkun Y, Akman I. Prematüre retinopatisini öngörmek için G-ROP çalışma kriterlerinin değerlendirilmesi: Türkiye'deki üçüncü basamak bir merkezden elde edilen sonuçlar. Uluslararası Oftalmoloji 2020;40(7): 1647-1652 Yabaş Kızıloğlu O, Ziylan S, Şimşek İ. İnfantil ezotropya için cerrahi sonrası uzun süreli motor ve duyusal sonuç ve rezidüel ve ardışık sapmalar için risk faktörleri. Semin Oftalmo ...

Etiketler
Prematür bebek
Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu
Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube