Diyabetik retinopatinin tipleri

Diyabetik retinopatinin tipleri

Diyabetik retinopatinin birçok tipi mevcuttur. En sık raslanan tipleri proliferatif olan ve olmayan retinopatidir. Proliferatif olmayan retinopatide kan damarları sızdırır ve sonrasında tıkanır. Proliferatif olan tipte ise anormal, kanamaya yatkın, yeni kan damarları oluşmaktadır.

NON-PROLİFERATİF (ANORMAL DAMAR YAPISI OLMAYAN) DİABETİK RETİNOPATİ

Sizde proliferatif olmayan diyabetik retinopati bulunabilir. Bu retina damarlarında küçük sızıntılar, tıkanma veya ikisinin bir arada olabileceği anlamına gelir.       

PROLİFERATİF (ANORMAL DAMAR YAPISI OLAN) DİABETİK RETİNOPATİ

Eğer uzun zamandır diyabetiniz varsa sizde Proliferatif olan retinopati bulunabilir. Retinanızda zayıf yeni damarlar gelişebilir ve problemler oluşur.

Küçük damarlar tıkanır. Yeni damar oluşumu evresini hazırlar.

Ciddi Kanamalar: ani görme kaybı yapar.

Retinanın Çekintilerle Ayrılması: Yeni damarlar ve nedbe dokusu retinadan vitreusa doğru büyür, vitreus retinayı çeker ve ayırabilir. Ciddi görme kaybına neden olur ve cerrahi gerektirir.

GÖZLERİNİZİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Diyabetik Retinopati fazla uyarı olmadan kötüleşebilir. Düzenli göz muayeneleri görmeniz bozulmadan doktorunuzun göz problemlerini bulmasına yardımcı olur. Doktorunuz ve sağlık personeli tıbbi öykünüzü alır, görmenizi ölçer, ve sağlığınızı değerlendirir. Bu, onlara sizde diyabetik retinopati olup olmadığı, varsa hangi tip olduğu ve size en uygun tedavinin belirlenmesi konusunda yardımcı olur.

Öykünüzün kaydedilmesi

Doktorunuz size şunları soracaktır:

– Ne zamandan beri diyabet hastalığı mevcut?

– Nasıl takip ediyorsunuz?

– Ailenizde başkasında bu hastalık var mı?

– Herhangi bir tedavi alıyor musunuz?

– Başka bir göz hastalığınız var mı?

Görmenizin ölçülmesi

Göz muayenenizin hedefi görmenizi ölçmektir. Göz doktorunuz görmenizi görme eşeli veya başka özel aletlerle ölçebilir. Eğer düzeltilebilir bir görme probleminiz varsa, doktorunuz gözlük veya kontakt lens reçete edebilir.

Diyabetik Retinopati tanısı koymak

Doktorunuzun gözünüzün içini daha iyi görebilmesi için göz bebeğinizi genişleten ilaçlar damlatılabilir. Doktorunuz daha sonra diyabetik retinopati veya başka göz probleminiz olup olmadığını anlamak için bazı testler uygulayacaktır.

Biyomikroskop gözünüzün içinin büyümüş görüntüsünü verir. Doktorunuz retinopati veya katarakt gibi başka göz problemlerinin bulgularını araştıracaktır.

Ultrason gözünüzün içinin şeklini ses dalgalarını kullanarak kaydeder. Doktorunuz bu testi retinanızı kanama nedeniyle göremiyorsa kullanabilir.

Floresein anjiyografi

Retinanızın genişletilmiş fotoğrafıdır. Retinanızın kan damarlarındaki değişikliklerin kaydına ve durumunuzun sınıflandırılmasına yardımcı olur. İlk anjiyografi ilk muayenede çekilebilir. Retinopatinin ilerleyişini görmek için daha sonra başka anjiyografiler çekilebilir. Bunlar doktorunuzun tedaviyi planlamasına yardımcı olur.

Bu testten önce, kolunuzdaki bir damardan bir boya verilir. Bu boya retinanıza giderek kan damarlarını aydınlatır. Boya birkaç saat sonra vücudunuzu terk eder. O zamana kadar cilt, göz ve idrarınızın kısa süreli parlak sarı olması sizi endişelendirmemelidir.

Testlerden sonra

Testleriniz bittiğinde, doktorunuz sonuçlarınızı sizinle tartışacaktır. Doktorunuz ayrıca, diyabet hastalığınızın kontrolü, periyodik göz muayeneleriniz ve ihtiyacınız olan tedaviyi de konuşacaktır.

 DİYABET HASTALIĞINIZIN KONTROLÜ

Diyabetik Retinopatiye neyin yol açtığı konusunda kimse emin değildir. Ancak diyabet hastalığının kontrolü retinopatinin ilerleyişini yavaşlatabilir. Sağlığımızdan sorumlu kişiler kan şekeri düzeyinizin ve kan basıncınızın takibinde, diyet ve egzersiz programınızın planlanmasında size yardımcı olabilir.

Kan şekerinizi kontrol edin

Kan damarlarınızda oluşan hasarın muhtemel sebebi yüksek kan şekeridir. Çalışmalar kan şekeri kontrolünün diyabet hastalığına bağlı göz problemlerinin riskini azalttığını göstermiştir.

Kan şekerinizi şu şekilde kontrol altında tutun:

– Düzenli olarak kan şekerinizi ölçtürün

– Gerekiyorsa insulin veya ağızdan tedavi kullanın.

– Yemek planına uyun.

Diyabetik retinopati halen kötüleşebileceği için, periyodik olarak doktorunuz tarafından kontrol edilmeniz gerekmektedir.

Kan basıncınızı kontrol edin

Birçok diyabet hastasında kan basıncı yüksektir. Kan basıncı kontrolü retinopatinin kötüye gitmesine engel olabilir. Genel doktorunuzla çalışarak gerekirse ilaçla ve uygun beslenme planıyla kan basıncınızı kontrol altına alın.

Sağlıklı beslenin

Besin planınız kan şekeri düzeyinizin düşük kalmasına yardımcı olur. Sağlık ekibinizle çalışarak sağlıklı öğünler planlayın. Bu öğünler karmaşık karbonhidratlardan (nişasta, sebze, meyveler, tahıl ürünleri) yüksek oranda ve basit karbonhidratlardan (şekerli yiyecekler) ve tuzdan az oranda içermelidir.

Sık egzersiz yapın

Kan şekerini düşük tutmanın bir yoluda egzersiz yapmaktır. Canlı bir şekilde yürümeyi, bisiklete binmeyi veya günde bir kez yüzmeyi (en az yirmi dakika boyunca) deneyin. Sağlık ekibinizle sizin için en uygun olan egzersiz programı hakkında konuşun.

DÜZENLİ GÖZ MUAYENESİ

Diyabetik Retinopati ve diğer göz problemleri uyarı vermeden oluşabilir ve hızlıca ilerleyebilir. Göz doktorunuza düzenli olarak muayene olunuz. Görmeniz azalmadan doktorunuz bu problemleri saptayabilir ve tedavi edebilir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şengül Özdek

Prof. Dr. Şengül ÖZDEK 1971 yılında Kayseri’de doğmuştur.1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde (İngilizce) başladığı tıp eğitimini 31 Temmuz 1994 tarihinde dönem 7.si olarak Fakülteden mezun olmuştur. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda,1999 yılında ihtisasını tamamlamış ve Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Doçentlik ünvanı, 2011 yılında ise Profesörlük ünvanı almıştır. Prof.Dr Şengül ÖZDEK, Türk Oftalmoloji yeterlilik sınavında başarılı bulunak 2006 yılında yeterlilik belgesi almıştır. 2009 yılında ise “Aysun Küçükel Genç Araştırmacı Tıp Ödülü” ne layık görülmüştür. Türk Oftalmoloji Derneği,Avrupa Vitreoretinal Cerrahi Derneği (EVRS), American Academy of Ophthalmology (AAO), American Society of Retina Surgeons (ASRS) ve Avrupa Retina Derneği, Avrupa Vitreoretinal Cerrahi Der ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Diyabetik retinopati
Prof. Dr. Şengül Özdek
Prof. Dr. Şengül Özdek
Ankara - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube