Pitriazis alba

'Eyvah çocuğum veya ben vitiligo hastası mıyım?' bu cümleler ile çok sık karşılaşıyorum. Bu nedenle vitiligo tablosu ile sık karıştırılan 'Pitriazis Alba nedir?nasıl bir hastalıktır? vitiligodan nasıl ayrılır? tedavide nelere dikkat edimelidir? ' bu sorularınıza yanıt vereceğini düşünerek makaleme göz atabilirsiniz.

Pitriazis alba

PİTRİAZİS ALBA

Deriye renk veren melanosit hücre sayısı ve ürettikleri melanin granüllerinin bulunduğu melanozom sayı ve büyüklüğünde azalmaya bağlı özellikle yanaklarda olmak üzere diğer vücut bölgelerini de etkileyebilen bir hastalıktır.

Yanaklarda hafif beyaz alanlar şeklinde gözlenir. İnce bir kepeklenme eşlik eder. Bazen hafif kızarık olabilir.  Ama, lezyon alanındaki kılların rengi normaldir. En sık Vitiligo dediğimiz hastalık tablosu ile karıştırılır.

En sık çocukluk döneminde gözlenir ama erişkin dönemde de ortaya çıkabilir. Her iki cinsiyette de eşit sıklıktadır; fakat, esmer tenli bireylerde daha sık gözlenir.

Atopik dermatit veya kuru deri gibi hastalıklara eşlik edebilir ve tanı kriterleri arasında yer alır. Fakat; pitriazis alba lezyonu olan her birey atopik bünye veya atopik hastalık eşlik etmeyebilir.

Yaz mevsiminde lezyon çevresindeki alanların koyulaşması veya kış mevsiminde lezyondaki kepek ve kuruluğun artması nedeniyle daha belirginleşir.

Tanı Nasıl Konur?

Tanı dermatoloji hekimleri tarafından konur. Lezyonlar vitiligodan farklı olarak kuru ve kepeklidir. Kılların rengi salimdir. Keskin sınırlı değildir.

 Vitiligo lezyonları genellikle keskin sınırlı, fil dişi gibi beyaz, üzerindeki kıllarda beyazlamaya sebep olur. Ayrıca; yüz bölgesinde göz, ağız burun delikleri çevresi gibi periorifisyel dediğimiz alanları daha çok etkiler.

Wood ışığı adını verdiğimiz mor ışık değerlendirmesi de tanı konusunda yardımcı olan bir yöntemdir.

Ayrıca; aşırı kepekli lezyonlarda mantar testi değerlendirmesi de mantar hastalığını elememizde yardımcı olacaktır.

Tedavide Neler Kullanıyoruz?

Özellikle nemlendirici kullanımına özen gösterilmeli. Yaz mevsiminde güneşten korunmak, kışın derinin aşırı kuruluğunu engellemek önemlidir. Özellikle yaz mevsiminde geniş çaplı şapka, uzun kıyafet seçimi fiziksel anlamda iyi bir koruyucu olacaktır.

Bazı vakalarda kortizonlu veya antiinflamatuar kremler eklenebilmektedir.

Bu tablonun sıklıkla birkaç yılda gerileyeceği unutulmamalıdır.

 

Bu makale 18 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatma Erden

Uzm. Dr. Fatma Erden, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Dermatoloji uzmanı olmuştur.

Uzm. Dr. Fatma Erden, mesleki çalışmalarına ise şu an Uzm. Dr. Fatma Erden Muayehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Vitiligo ve tedavisi
Uzm. Dr. Fatma Erden
Uzm. Dr. Fatma Erden
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube