Genital uçuk (herpes genitalis, hsv enfeksiyonu) nedir ?

Genital uçuk (herpes genitalis, hsv enfeksiyonu) nedir ?

Genital bölgede uçuk genelikle cinsel temasla bulaşan bir virüs hastalığıdır. Etkeni Herpes Simpleks (HSV) Tip 1 ve Tip 2’dir. Çoğunlukla belirti vermeyen ama virüsü taşıyan kişilerden cildin teması ile bulaşır.

Uçuk virüsünün 2 tipi vardır.

Tip 1 genellikle dudaklar ve çevresinde uçuk oluşumuna neden olur.

Tip 2 ise genellikle genital bölgedeki uçuk hastalığından sorumludur.

Ancak %10-30 oranında tam tersi de olabilmektedir. Yani Tip 1 genital uçuk, Tip 2 ise dudak çevresinde uçuğa neden olabilir.

Herpes virüs yani uçuk mikrobu vücuda alındıktan sonra ilk görülen atak şiddetli ve uzun sürer. Erken tedavi ile bunu engellemek mümkündür. Daha sonra herpes virüsü vücutta uykuya yatar (Latent enfeksiyon olarak adlandırılır) Bu dönemde hastalık belirtisi yoktur. Ancak kişi virüsü taşımaktadır. Virüsü başkalarına bulaştırma riski vardır. Zaman zaman virüs aktifleşir ve yeni hastalık ataklarına neden olur. Tekrarlayan bu ataklar ilk atağa göre daha hafif ve kısa sürelidir. Ataklar sırasında başkalarına virüsü bulaştırma riski artar.

Herpes Virüsün Tekrar Ataklar Yapmasına Neler Sebep Olur?

Yorgunluk

Uykusuzluk

Stres

Vücuttaki diğer enfeksiyonlar (grip, idrar yolu enfeksiyonu gibi)

Hormonal değişimler (adet görme gibi)

O bölgeye olan her türlü travma (ağda, cerrahi, lazer uygulaması, kaza ile yaralanmalar)

Hava, ısı değişimleri

Mevsim geçişleri

UV radyasyonu (yazın aşırı güneşlenme, solaryum)

Kemoterapi veya bağışıklığı baskılayan ilaç kullanımları

Tanı için uzman bir dermatoloji hekiminin muayenesi genellikle yeterlidir. Bazen kan tetkikleri veya biyopsi gerekebilir. Tedavi mümkünse ilk 24 saatte başlamalıdır. Tedavinin süresi ve şekli hastalığın şiddetine, tekrarlayan atakların sıklığına, hasta kişinin bağışıklık durumuna göre değişir.

Hamile olan ve / veya hamile kalmayı düşünen kadınlar bu enfeksiyon için özel önem arz eder. Çünkü bu virüsün anneden bebeğe bulaşma riski vardır.

Bağışıklığı baskılı olan hastaların durumu da önemlidir. Transplantasyon geçirmiş olanlar, kemoterapi ve / veya radyoterapi alanlar, kortizon (steroid) veya bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullanan kişilerin takip ve tedavisi özellik göstermektedir.

Bu makale 15 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Emel Güngör

Prof. Dr. Emel Güngör Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1989 yılında mezun olmuştur. 1989-1993 yılları arasında SB Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Bölümünde uzmanlık eğitimini almıştır. 1992 yılında Medical College of Wisconsin Dermatoloji Bölümünde, 1999 yılında Mayo Clinic Rochester Dermatoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Bölümlerinde gözlemci olarak çalışmıştır. 1998 yılında Doçent unvanını kazanmıştır. 2001-2010 yılları arasında SB Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniğine Şef Yardımcısı olarak çalışmıştır. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı görevinden ayrılarak İstanbul’a yerleşmiştir. 2010-2018 yılları arasında Acıbadem Fulya Hastanesi ve İstanbul Liv Hastanesi’nde özel hekim olarak çalışmış ve aynı dönemlerde sırasıyl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Genital bölge
Prof. Dr. Emel Güngör
Prof. Dr. Emel Güngör
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube