Akne; başta yüz olmak üzere, sırt, kollar ve kalça da yerleşme eğilimi olan, kıl-yağ ünitesinin iltihabi hastalığıdır.
Sivilce Kendini Nasıl Gösterir?
Klasik kızarıklık ve iltihaplanma şeklindeki “akne vulgaris” tipi.
Sadece siyah ve deri renginde noktalar şeklinde “komedonal akne” tipi.
Deri altında ele gelen sertlik, hassasiyetle karakterize “nodulo kistik” tip.
Tedavisi
Akne tedavisine başlanmadan önce hastanın sistemik bir rahatsızlığının olup olmadığı, hormonal problemleri, ilaç kullanımları sorgulanır ve tetkikleri yapılır. Tespit edilen soruna göre öncelik altta yatan probleme yönelik tedavidir, eğer hiçbir problem yoksa; uygun ve uzun süreli tedavi ve takiplerle her hastada mutlaka başarı sağlanır.
Hafif aknelerde uygun temizleyicilerle yıkama, cilt bakımı, peeling ve sadece lokal tedavilerle başarı sağlanabilir. Orta dereceli dediğimiz iltihaplı sivilcelerin de olaya eşlik ettiği durumda; cilt bakımı, temizleyiciler peelingler, ağızdan akneye etkili ilaçlar ve lokal kremler önerilir.
Ağır akne denilen; hem iltihaplı hem de kistik lezyonların olduğu tipte ise ağızdan A vitamini asiti tabletleri, kremler, cilt bakımı, temizleyiciler, peelingler, lazer tedavileri, Plexr tedavisi yapılabilir.
Akne İzleri Nasıl Oluşur ve Tedavide Neler Yapılmaktadır?
Akne izleri genelde ağır aknesi olup tedavisiz kalanlarda, aknesini sürekli darbeleyenlerde enfeksiyonun derinlere inip hasar oluşturması neticesinde, bazen de tedaviye rağmen iz kalabilmektedir. Tedavide; akne ve iz beraberse hem akne, hem de iz tedavisi beraber başlanabilir.
Akne izi tedavisinde kullanılan başlıca tedaviler ;
Peelingler.
Dermaterapi (dermaroler).
Fraksiyonel lazerler.
Leke lazerleri ( akne sonrası kalan lekeler için).
PRP.
Bu tedaviler hastaya göre kendi arasında kombine edilebilmektedir. Tedavi bir Dermatolog tarafından yürütülmeli, hekimin uyarılarına uyulmalıdır.