Sedef hastalığı iyileşebilir mi?

Sedef hastalığı iyileşebilir mi?

Sedef (Psoriasis), cilt hücrelerinin normalden fazla çoğalmasına neden olan, kronik ve tekrarlayıcı bir hastalıktır. Hızla çoğalan hücrelerin ciltte birikmesi sonucunda oluşan, beyaz renkli kepeklerle örtülü kırmızı lekeleriyle teşhisi oldukça kolaydır. Sedef hastalığı, vücudun herhangi bir yerinde görülebilir, ancak çoğunlukla diz, dirsekler ve kafa derisinde oluşur. Bu alanlarda sınırlı kalabileceği gibi yaygın bir şekilde de seyredebilir. Sedef hastalığı olan bireylerde, cildin en ufak bir fiziksel travmaya maruz kalması hastalığı tetikleyebilir. Her yaşta sedef hastalığı gelişebilir; ancak genellikle erken yetişkinlikte ortaya çıkar. Çocuklarda, sıklıkla vücutta yaygın damlacık tarzında kırmızı döküntü şeklinde görülür.

Sedef hastalığında deri belirtilerinin yanı sıra tırnak bozuklukları ve eklem hastalıkları da gelişebilir. Öte yandan, yapılan araştırmalarda, sedef hastalarında metabolik sendrom, kardiyovasküler hastalıklar ve enflamatuvar barsak hastalıkları gibi bazı iç hastalıkları daha fazla görülmüştür. Bu nedenle, son yıllarda sedef hastalığının, sadece deriyi etkilemekle kalmayan sistemik bir hastalık olduğu görüşü hakimdir.

Sedef hastalığının sebebi tam olarak bilinmemekte; genetik yatkınlığı olan bireylerde, enfeksiyonlar, ilaçlar ve psikolojik stres gibi birden çok faktörün hastalığı tetiklediği düşünülmektedir.

Sedef hastalığı, uygun tedavilerle iyileşebilir. Ancak, hayat boyunca ataklar şeklinde yeniden ortaya çıkabilir. Tedavilerin amacı kısa sürede ve en az yan etkiyle iyileşme sağlamak ve bu iyilik halinin uzun süre devam ettirilebilmesidir. Hastalığı tetikleyen faktörlerden kaçınılması (fiziksel travma, stres, çeşitli ilaçlar gibi) önemlidir. Tedavi seçiminde hastalığın yerleşimi ve yaygınlığı, hastanın yaşı, tedaviye uyumu ile önceki tedavileri dikkate alınır. Çoğu durumda, kullanılan ilk tedavi, topikal kortikosteroidler ve D vitamini analogları olacaktır. Bunlar etkili değilse veya hastalık yaygın ise, fototerapi adı verilen ultraviyole tedavisi uygulanabilir. Şiddetli olgularda immün sistem üzerine etkileri olan, oral veya enjeksiyonla uygulanan çeşitli sistemik tedaviler gerekebilmektedir.

Bu makale 31 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz

Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak "Tıp Doktoru" unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yaparak "Dermatoloji Uzmanı" olmuştur. 

İyi derecede İngilizce ve Rusça dil bilgisine sahiptir.

Mesleki çalışmalarına İstanbul Medicana Ataşehir Hastanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Sedefin tedavisi
Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz
Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube