Panik bozukluğunun ve panik atakların tedavisi

Panik bozukluğunun ve panik atakların tedavisi

Panik Bozukluğu kısa sürede ve kalıcı olarak iyileştirilebilen bir psikolojik sorundur. Eşlik eden psikiyatrik bozuklukların bulunup bulunmaması tedavi sürecini etkiler. Panik bozukluğunun tedavisinde ve kalıcı çözümünde insanın üç farklı boyutu esas alınır :

Fiziksel boyut (duyumlar)

Zihinsel boyut (düşünceler)

Davranışsal boyut (davranışlar)

Bu üç farklı boyutta temel olarak üç aşamalı bir tedavi süreci esastır :

Panik atakların durdurulması

Beklenti anksiyetesinin giderilmesi

Panik ataklara bağlı olarak ortaya çıkan agorafobi ve diğer kaçınmalarla, davranış değişikliklerinin düzeltilmesi.

Bu üç aşama ile ilgili çalışmalar, farklı yaklaşımlarca farklı şekillerde ele alınır. Belli başlı tedavi yaklaşımlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Farmokolojik (ilaçla) Tedavi : Panik bozukluğunun ilaçla ttedavisinde, antidepresanlar, anksiyatörler kullanılmaktadır.

Davranışçı yaklaşımlar : Önceden belirlenmiş sınırlı hedefler doğrultusunda, hastanın kaçındığı yer ve durumlar ile, aşamalı olarak tekrar tekrar karşılaştırılmasını içeren \"üzerine gitme\" ve \"duyarsızlaştırma\" eğitimleri. Böylece, kaçınılan yer ve durumlar karşısında yaşadığı anksiyete ve korkulara karşı duyarsızlaştırılmaya çalışılır.

Bilişsel yaklaşımlar : Hastanın fark edemediği nedenlerle ortaya çıkan çarpıntı, terleme, nefes alamama, baş dönmesi, vb. panik atağının bedensel belirtilerinin, kalp krizi geçirerek öleceği, felç geçireceği ya da çıldıracağı şeklindeki gerçekçi olmayan inanışların, felaket beklentilerine dönüşmüş yanlış yorumların giderilmesine çalışılır. hastalık ve hastalığın işleyiş süreçleri üzerinde bilgilenmek esastır.

Bilişsel-Davranışçı yaklaşımlar : Hem davranışçı hem de bilişsel yaklaşımların bir sentezi şeklinde ortaya çıkan bir yaklaşımdır.

Psikodinamik yaklaşımlar : Daha çok psikodinamik süreçlere ağılık vererek, bu süreçleri aydınlatıp açığa çıkartarak panik bozukluğunu tedavi etmeye çalışır.

Panik bozukluğunun tedavisinde, klasik tedavi yaklaşımları içinde ya da yanında,

Hipnoterapi (Hipnoz),

Regresyon Terapisi

Psişik ve Duygusal Arınma Teknikleri

Nefes alma ve Gevşeme teknikleri,

Katatonik Görüntü Yaşantısı, Yönlendirilmiş İmgeleme çalışmaları,

Emotional Freedom Techniques (EFT)

EMDR

gibi yaklaşım ve teknikler de etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Kurumumuzda özellikle regresyon terapisi ve Psişik-Duygusal Arınma Tekniklerinden yararlandığımız kısa süreli çözüme yönelik terapilerle panik atak sorunları, anksiyete bozukluğu ile eşlik eden psikolojik sorunlar kalıcı ve kesin bir şekilde hayatınızdan çıkartılmaktadır. Etkili tekniklerimizin sonuçları ilk çalışmadan itibaren belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Cem Aslıtürk

Psk.Cem Aslıtürk, 26 Mayıs 1953 tarihinde Aydın'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde başladığı eğitimini 1985 yılında başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almiştir Lisans eğitiminden 2002 yılına kadar çeşitli işyerlerinde, Özel sektör kurumlarında görev yapmış olup, mesleki çalışmalarına Şubat 2002’den beri kendi ofisinde devam etmektedir. Çalışma Konuları: Özellikle depresyon, panik bozukluğu, özgül fobiler, sosyal fobi, bipolar bozukluk,  ve vajinismus konularında yetişkinlere ve gençlere yönelik bireysel psikoterapi hizmetleri ile Evlilik/Çift Danışmanlığı hizmetleri sunmaktadır. Kısa süreli, çözüm odaklı ve bütünsel yaklaşımlardan ve kalıcı değişim oluşturan kendine özgü etkili tekniklerden oluşan psikoterapi çalışmaları ile, beklenti ve umutlarınızı farklı bir boyuta t ...

Psk. Cem Aslıtürk
Psk. Cem Aslıtürk
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube