Panik ataklar ile vedalaşma vakti! ilaçsız tedavi yöntemi - panik atak tedavisi

Panik Ataklar ile Vedalaşma Vakti! İlaçsız Tedavi Yöntemi - Panik Atak Tedavisi

Panik ataklar ile vedalaşma vakti! ilaçsız tedavi yöntemi - panik atak tedavisi

Panik Bozukluk; anksiyete bozuklukları kategorisinde yer alan bir belirti kümesidir. Panik atak ise; aniden sebepsiz yere başlayan, kişiye göre 5 ile 30 dk arasında sürebilen, fiziksel semptomların görüldüğü (çarpıntı, titreme, terleme, mide bulantısı, baş dönmesi vs.) bir alarm durumudur.

Bu belirtiler nedensiz yere de ortaya çıktığı için kisiler doğal olarak bunu kalp krizi, solunum rahatsızlığı, şizofreni gibi sıkıntılara yormaktadirlar.

Psikiyatrik ilaçlar ile fiziksel semptomlar sönse de, tedavi sona erdiğinde relaps (tekrar geri dönme) sıklıkla görülmekte ve kişiler umutsuzluğa kapılmaktadır. 

Etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) sistemi ile kalıcı olarak ataklara son vermek mümkündür.

BDT sistemi tamamen olumsuz ve gerçek dışı düşünceleri, rasyonel yani gerçekçi ve mantıklı düşünceler ile yer değiştirme prensibine dayanan bir yöntemdir. Bu sistemde düşünceler değişirken bir yandan da kişinin kendini yapmaktan alıkoyduğu eylemler (kapalı ve kalabalık mekanlara girme, araba kullanma, evde tek kalma, asansör kullanma vs) aşamalı olarak kişiye ortak bir şekilde hayata konulur. Böylelikle ataklar gelse bile kişi baş etmeyi öğrenmiştir.

Daha ciddi vakalarda ilaç tedavisi + psikoterapinin son derece etkili ve kalıcı bir tedavi şekli olduğu da bilinmektedir.

Artık tek yapmanız gereken; biraz umut ve istek. Biraz çaba ile siz de ataklardan kalıcı olarak kurtulabilirsiniz.

Bu makale 10 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı

1986 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Uzm. Psk. Ezgi Didem AYALTI,  lisans eğitimini 2005-2010 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamladı. Ardından tezli yüksek lisansını 2013 yılında Haliç Üniversitesi Uygulamalı (Klinik) Psikoloji Bölümü'nde bitirdi.   Uzm. Psk. Ezgi Didem AYALTI , 15 yaş üstü bireylere, Anksiyete Bozuklukları ,Obsesif Kompulsif  Bozukluk,Takıntılar,Depresyon,Panık Atak,Sosyal Fobi,Stres Yönetimi ,Travmalar,Yas VE Ölüm,İlişkiİ Danışmanlığı ,Gebelik Danışmanlığı ,Kişilik  Bozuklukları, gibi alanlarda danışmanlık hizmeti vermektedir.   2008 yılında Pendik Devlet Hastanesi'nde stajyer psikolog olarak görev yaptı. 2010 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 1 dönem psikiyatri servisinde resmi stajını tamamladı.  2012- 2013 yılları arasında Dragos Şifa Hastanesi'nd ...

Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı
Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube