2 yaş döneminde çocuğa karşı yaklaşım tarzları

2 yaş döneminde çocuğa karşı yaklaşım tarzları

Bu dönemin önemli bir basamak ve doğal bir süreç olduğunu unutulmamalı.

Çocuğun ahlaki ve toplumsal kuralları öğrenmeye hazır olmadığı bu nedenle çok katı kurallarla eğitim ve terbiyeden kaçmaya çalışılmalıdır.

Çocukla inatlaşmanın bir çözüm olmayacağı, bu nedenle olabildiğinde, krizi önlemeye çalışabilirsiniz.

Bağırmak, cezalandırmak ya da şiddet uygulamanın bir çözüm olmayacağı bu nedenle ilgisini başka yere çekmeye özen gösterebilirsiniz.

2-3 yaş çocuğun sorgulama dönemindedir. “Bu ne?” “Niye?”, “Neden?” sorularını bıkıp usanmadan size soracaktır. Bu nedenle çocuğun sorularını yanıtsız bırakmamak, terslememek ve sorulara özenle cevap vermek gelişimi açısından önemlidir.

Bu yaşlarda çocuklar karanlık, köpek, yılan, gök gürültüsü gibi şeylerden korkabilir. Bu nedenle  “Korkacak bir şey yok” yerine “yanındayım, seni korurum” gibi ifadeler güven duygusunu sağlamada etkilidir.

 “Düşersin”, “ Canını acıtırsın”, “Hastalanırsın” gibi uyarılarla çocuğu fazla korkutmanız, cesaretsiz ve güvensiz olmasına yol açabilir.

Bu makale 26 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Harun Aysever

Harun Aysever, İlk ve orta öğretiminin ardından, lisans eğitimine Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji bölümüne başlamış ve lisans eğitimini dereceyle tamamlamıştır. 2016 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünde yüksek lisans öğrenimine başlayıp Özel Eğitim bölümünde lisans dersleri vermeye başlamıştır. Bilim uzmanlığı derecesi almaya hak kazandıktan sonra Doktora programına başlayıp derslerini tamamlamış yeterlilik sınavına girmeye hak kazanmıştır. Yüksek öğrenim, uzmanlık ve çalışma yılları sürecince çeşitli çalıştay, kongre ve seminerlere katılmıştır. Ulusal ve Uluslararası makale ve bildiriler sunmuştur. Günümüzde kendi alanındaki tüm yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip ederek şuan kurucu oluğu EKOL Psikolojik Danışmanlık merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin olan bireylere terapiler vereye başlamıştır. Aynı zamanda b ...

Etiketler
2 yaş krizi
Uzm. Psk. Harun Aysever
Uzm. Psk. Harun Aysever
Hatay - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube