Oyun terapisi ne işe yarar

Oyun terapisi çocukların yaşadığı psikolojik sorunlarının gün yüzüne çıkarmasına yardımcı olan bir terapi biçimidir. Çocuklar konuşarak kendisini detaylı olarak veya sorunlarının derinine inemezler. Kaygısını, travmasını nasıl anlatacaklarını bilmezler. Bu sorunlarının ortaya çıkarması için oyun terapistleri eşliğinde terapiler gerçekleştirirler.

Oyun terapisi ne işe yarar

Oyun terapisi çocukların yaşadığı psikolojik sorunlarının gün yüzüne çıkarmasına yardımcı olan bir terapi biçimidir. Çocuklar konuşarak kendisini detaylı olarak veya sorunlarının derinine inemezler. Kaygısını, travmasını nasıl anlatacaklarını bilmezler. Bu sorunlarının ortaya çıkarması için oyun terapistleri eşliğinde terapiler gerçekleştirirler. Bu alanda yetkin ruh sağlığı uzmanları eşliğinde güvenli ortamda oyunlar kurarlar ve oynarlar. Çocuklar ailelerinin yanında çekinmesi olmadan yargılanmadan, eleştirilmeden özgürce terapistle oyun oynar.

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisinde çocuklar oyuncaklar ile kendisini ifade etmesine yardımcı olur. Çocuklar yetişkin bireyler gibi sözlerle sorunlarını ifade edemezler. Çünkü dil gelişimleri bunu yeteri kadar müsaade etmez. Çocuklar anlatmak istediklerini, yaşadıklarını oyuna dökerek yansıtırlar. Yapılandırılmış oyun odasında çocuk oynamak istediği oyuncaklar dikkatini çeker.

Oyun Terapisinde Neler Yapılır?

Bütün çocuklar iç dünyasını seçtiği oyuncakları ile kurguladığı oyunlarla ortaya koymaktadır. Oyun terapi odasında oyuncaklar gelişi güzel seçilmez ve konumlandırılmaz. Her oyuncağın farklı anlamları vardır. Bu oyuncaklar çocukların yaşamında olan sorunlarını özgür bir şekilde ifade etmesine yardımcı olacak oyuncaklardır. Oyun terapistleri çocuklarla duygusal süreçlerine eşlik ederler.

Oyun Terapisinin Yardımcı Olacağı Konular

Oyun terapisine gelen çocuklar çözümlenmesine yardımcı olacak konular vardır. Çocuğun psikolojik kökenli sorunları oyun terapisi ile kolaylıkla çözümlenebiliyor.

Çocuklar da hayatında karşılaştığı sorunlar için aşamadığı sorunlar için yardıma ve desteğe ihtiyacı vardır.

Çocuklarda kaygı ve stres, çocuklarda çekingenlik, çocuklarda davranış sorunları, kardeş kıskançlığı, özgüven ve sosyal becerisi, uyku ve tuvalet sorunları, ailevi sorunlar, ebeveyn boşanması, yas ve kayıp, toplumsal yaşam sorunları, akademik başarısızlık ve gece korkuları gibi sorunlar karşısında oyun terapisi etkili olmaktadır.

Oyun Terapi Süresi

Oyun terapisi genellikle haftada bir veya iki kez olarak düzenli şekilde devam edildiğinde 10- 16 seans arası sürmektedir. Bu sürecin gidişatını çocuğun gelişimsel dönemi ve terapinin seyri etkilemektedir.

Oyun terapisi için net bir seans aralığı yoktur. Çünkü çocuk ile terapist arasındaki bağın güvenilir olduğunu çocuk hissetmesi gerekmektedir. Çocuğun çekingenliği, gelme isteğinin olmaması, ailesinin süreci yeteri kadar desteklememesi vb. durumlar süreci olumsuz olarak etkilemektedir.

Çocukların dikkat süresi, sıkılma süresi yetişkinler gibi değildir. Örneğin 5-6 yaş aralığında olan çocukların dikkat süresi ortalama 15 dakikadan kısadır. Ortalama bir oyun terapisi 25-30 dakikadır. Çocukların gelişimleri üzerinde etkili olan kişilerle mutlaka görüşülerek terapi süreci hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir. Çocukların gelişim psikolojisine hakim olan ebeveynler daha bilinçli yaklaşabilmektedir.

 

Çocuklarınızı küçümsememeye, onların psikolojik sorunlarını hafife almayın. Çocuğunuza daha iyi yardımcı şekilde yardımcı olmak istiyorsanız mutlaka uzman kişilerden destek almalısınız. Çocuklar ebeynlerinin küçük çıktılarıdır.

Psikolojik Danışman Ökkeş Gümüşoluk

Bu makale 28 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Ökkeş Gümüşoluk

Merhaba, ben Psikolojik Danışman Ökkeş GÜMÜŞOLUK. 2019 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun oldum. Üniversite öğrencilik yıllarımda sempozyum ve konferanslarda aktif görev alarak mesleğimi sevmeye başladım. Mezun olduktan sonra meslek hayatımın ilk yıllarında Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Deniz Kuvvetlerinde bir yıl boyunca yedek subay statüsünde psikolojik danışman olarak görev yaptım. Görevim süresince askeri personellerin psikolojik boyutları konusunda çalışmalar yaptım. Çeşitli psikopatolojik durumlar karşısında psikolojik danışma süreçlerini yürüttüm. Askeriye içerisinde çeşitli çalışmalar başlatarak ve yürüterek takdir belgesini almaya hak kazandım. Etkili ve güzel konuşma diksiyon eğitimlerine katılarak sunum yapma becerilerimi geliştirdim. 2020 2020 yılında sosyoekonomik gelir ...

Etiketler
Çocuk merkezli oyun terapisi
Psk. Dan. Ökkeş Gümüşoluk
Psk. Dan. Ökkeş Gümüşoluk
Kahramanmaraş - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube