Çocuklarda alt ıslatma

Çocuklarda alt ıslatma sorunu, ebeveynlerin çocukları hakkında endişe duydukları ve rahatsız oldukları konularından biridir. Çocuklar genelde 3 yaşından sonlarında çişlerini tutmasının gerekliliğini öğrenirler.

Çocuklarda alt ıslatma

Çocuklarda alt ıslatma sorunu, ebeveynlerin çocukları hakkında endişe duydukları ve rahatsız oldukları konularından biridir. Çocuklar genelde 3 yaşından sonlarında çişlerini tutmasının gerekliliğini öğrenirler. Yaşları ilerledikçe alt ıslatma sorunları yavaş azalmaktadır. Ancak sorunun devam etmesi hakkında çocuğun fizyolojik gelişimleri veya psikolojik sorunlarının ortaya çıkabilme ihtimalini göz önünde bulundurmalıyız. Soruna karşı, uzman desteği almakta fayda vardır. Tuvalet eğitimi kişilik gelişimi ve yaşam dönemleri arasında en kritik dönemlerden biridir.

Çocuklarda Alt Islatmanın Fizyolojik Nedenleri

  • Altını ıslatan çocukların, ebeveynlerinin de geçmişlerinde geç tuvalet alışkanlığı var ise, durum kalıtım yoluyla çocuklarında da aynı durum görülmektedir.
  • Çocuğun kas sistemlerinde bozukluk, sorun olabilir.
  • Merkezi sinir sistemi, böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarında da alt ıslatma görülmektedir.
  • Çocuklar çok su tükettiğinde veya çok yorgun olduklarında tuvaletlerini gidermeden yattıklarında görülmektedir.

Psikolojik Nedenler

  • Psikolojik kökenli sorunlar genellikle çocuğun yaşadığı streslerle ilgilidir. Çocuğun travmatik yaşantısının ardından olan değişiklikler sonucunda altını ıslatmaya neden olmaktadır.
  • Kardeşiyle yaşadığı kıskançlığından dolayı kaynaklanabilir. Küçük kardeşe gösterilen ilgiyi, sevgiyi istediğinden dolayı ve dikkatleri üzerine çekmek istediğinde bebekçe konuşup, biberondan doyum sağlama istekleri olduğunda, altına yapma gibi davranışlar gösteren geriye dönüşler görülmektedir.
  • Sorunun kaynağında duygusal kökenli sorunlar yatmaktadır. Çocuğa karşı ilgisizlik, sevgisiz yaklaşımlar ya da aşırı bakımdan dolayı alt ıslatmanın nedenlerindendir
  • Tuvalet eğitimi aşamasındayken baskı ve şiddet görmüş çocuklar tuvalete gitmeyip altlarını ıslatmak isterler.

Alt  Islatmanın Önleme Yolları

  • Sorunun kaynağı tespit edilmelidir. Biyolojik nedenlerden kaynaklanıyorsa doktor tedavisine başvurulmalıdır.
  • Çocuk altını ıslattığı zaman, çocuğa küçük düşürücü ifadeler, etiketlemeler ve suçlamamak gerekiyor. Bu onların kontrolü dışında gerçekleşmiştir.
  • Çocuğun üstündeki gereksiz baskıları azaltıp, kaldırılmalıdır.
  • Aşırı titiz tutumlardan kaçınılmalıdır.
  • Birden fazla çocuğa sahip ailelerde ebeveynler çocuklarına karşı eşit ilgi göstermelidir.
  • Çocukları en çok yoran ve etkileyen durumlar kendilerine yapılan olumsuz davranışlar ve iletişimdir. Çocuğa çarpık açıklamalar ve sorunu anlamayacakları dilden anlatmak oldukça yanlıştır.
  • Düzenli tuvalete gittiğinde veya altını kuru olduğunda övgü dolu sözlerle onun değerli olduğunu hissettirmek gerekiyor.
  • Tuvalet eğitimin öğrenim aşamasında tuvaleti kullandığı için ödüllendirmek, çocuğu motive etmelidir.
  • Çocuğun tuvalet eğitimi vermek için olgunlaşmasını bekleyerek hazır bulunuşluk seviyesini yüksek olduğu zamanlarda başlatılmalıdır.
  • Çocuğun bulunduğu okulun tuvaletleri ile sorunu varsa, ona destek olup sorunu çözmesinde yardımcı olunmalıdır.
  • Duygusal ve psikolojik yönden sorunlar çözüme kavuşturulamıyorsa, çocuk psikoloğuna veya oyun terapistinden destek almakta fayda vardır.

alt ıslatma

Kısaca; çocuk altına kaçırdığı zaman, sabırlı ve metanetli olarak yaklaşılması gerekiyor. Kesinlikle damgalama, etiketleme yapmamalıyız. Üzerindeki baskıyı azaltarak, sorunun çözümüne odaklandırılmalıdır.  Umutsuzluğa kapılmayın, sorunu çocuğunuzla birlikte arayın.

Sağlıklı ve marjinal kalın.

Psikolojik Danışman Ökkeş Gümüşoluk

 

 

 

Bu makale 7 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Ökkeş Gümüşoluk

Merhaba, ben Psikolojik Danışman Ökkeş GÜMÜŞOLUK. 2019 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun oldum. Üniversite öğrencilik yıllarımda sempozyum ve konferanslarda aktif görev alarak mesleğimi sevmeye başladım. Mezun olduktan sonra meslek hayatımın ilk yıllarında Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Deniz Kuvvetlerinde bir yıl boyunca yedek subay statüsünde psikolojik danışman olarak görev yaptım. Görevim süresince askeri personellerin psikolojik boyutları konusunda çalışmalar yaptım. Çeşitli psikopatolojik durumlar karşısında psikolojik danışma süreçlerini yürüttüm. Askeriye içerisinde çeşitli çalışmalar başlatarak ve yürüterek takdir belgesini almaya hak kazandım. Etkili ve güzel konuşma diksiyon eğitimlerine katılarak sunum yapma becerilerimi geliştirdim. 2020 2020 yılında sosyoekonomik gelir ...

Etiketler
3-4 yaş alt ıslatma
Psk. Dan. Ökkeş Gümüşoluk
Psk. Dan. Ökkeş Gümüşoluk
Kahramanmaraş - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube