Önemli ölüm sebepleri

Önemli ölüm sebepleri

ÖNEMLİ ÖLÜM NEDENLERİ

Dünya genelinde insanlar hala en çok mikrobik hastalıklar ve enfeksiyonlardan ölmektedirler. İkinci sırada ölüm sebebi kalp krizi ve kalp damar hastalıklarıdır. Bilinçlenme ile birlikte bu hastalıklardan ölüm oranları hızla düşmektedir. Gelişmiş ve eğitimli ülkelerde enfeksiyonlar ve kalp hastalıklarından ölüm riski hızla azalmaktadır. Az gelişmiş ve eğitimsiz ülkelere gelince, bu ülkelerde halen en çok ölüm nedeni enfeksiyonlar ve kalp hastalıklarıdır.

Enfeksiyonlardan kurtulmanın en güzel yöntemi temizlik ve hijyen kurallarını iyi bilmektir. Buna ek olarak düzenli spor ve dengeli beslenme enfeksiyon riskini olabildiğince azaltmaktadır. Ek olarak antibiyotik ve antiseptik içeren besinlerle besleniyorsanız, enfeksiyonlara yakalanma riskiniz olmaz yani biyonik adam olursunuz. Antibiyotik ve antiseptik içeren besinler; bal(doğal bal), sarımsak, soğan, pırasa, nar, limon, greyfurt,  zeytin yaprağı, biber, maydanoz, turp, böğürtlen, zencefil, kekik, zerdeçal, kimyon, tarçın, karanfil, defne yaprağı, çörek otu, dere otu, nane, adaçayıdır. Bunlar içinde en güçlüleri; zeytin yaprağı, sarımsak, soğan, Kekik, turp ve biberdir. Rahat kullanılacak olanlar; sarımsak, soğan, biber, maydanozdur. Sıcak suda haşlanarak içilebilecek olan güçlü etkili kekiktir. Meyveler içinde güçlü antibiyotik etkililer; nar, limon, greyfurttur. Bal mikroplar içinde Stafilokok aureus ,  Psödomonas auroginozaya ve Helikobakter piloriye karşı etkilidir. Bir Kuran ayetinde balın faydalarından bahsedilir: “Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlarda, ağaçlarda ve onların kurdukları çardaklarda kendine evler edin. (Nahl Suresi, 68) Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü-uçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vardır.” (Nahl Suresi, 69)

 Burada bahsedilen doğal baldır. Gıda mühendislerinin bal diye peteklere doldurduğu şekerlemeler değil. Limon E.Coliye etkilidir. Nar ve Greyfurt ise Stafilokok aureusa karşı etkilidir. Sarımsak ise Tuberküloz basiline karşı da etkilidir. Kural olarak tüm besinleri dengeli tüketmek gerekir. Her şeyin fazlası zararlıdır.

Kalp ve damar hastalıklarından ölüme neden olan en önemli hastalık damar sertliği denilen aterosklerozdur. Sinsi olarak gelişen damar sertliğinin en önemli sebebi aşırı kolesterollü beslenmektir. Kolesterolden zengin besin kaynakları: tereyağı ve margarin yağlar, sığır etleri ve kırmızı etler, kaşarpeyniri ve yağlı peynirler, aşırı kaymak tüketimi, dondurmalar ve pastane tatlıları ve katı yağ katılan tüm ürünlerdir. Diğer önemli nedenler sigara ve alkol içimi, aşırı kilo almak,  şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve yeterince spor yapmamaktır.

Kalp ve damar hastalıklarından kurtulmanın en güzel yolu; bilinçli beslenmek, aşırı kilo almamak, tuzsuz yemek, 25 yaşından sonra diyetten tereyağı ve margarin yağlarını tamamen kaldırmak, omega yağ asitlerinden zengin et olarak balık eti, omega yağ asitlerinden zengin zeytin ve zeytin yağı tüketimini artırmak, yemekleri zeytin yağlı ve diğer sıvı yağlardan hazırlamak, tahıllarla-sebzelerle-meyvelerle beslenmeye ağırlık vermek, omega yağ asitlerinden zengin semiz otu yemek, bol su içmek, düzenli yürüyüş veya en iyisi spor yapmak, sigara ve kirli hava ortamından uzaklaşmak, stresten uzak durmak, düzenli uyumak, badem ve ceviz gibi omega-3 yağ asitlerinden oldukça zengin kuru yemişler tüketmek olmalıdır.

İnsanların en çok ağrılı işkence gördükleri hastalıklar ise, kırıklar ve böbrek taşlarıdır. Böbrek taşlarının hemen hemen tümünde sebep, yetersiz su tüketimi yani bilinçsizliktir. Kemik kırıklarına ise en çok trafik kazaları ve iş kazalarında rastlanır. Kemik kırıklarının diğer önemli bir nedeni kemik erimesidir. 50 yaş üstünde günlük kalsiyum ihtiyacı günlük 1500 miligrama, D vitamini ihtiyacı 400-600 iü çıkmaktadır. Vücut bu D vitamini ihtiyacı giderecek kadar D vitamini üretemez. Bu ihtiyacı karşılamak için ek olarak kalsiyum ve D vitamini içeren vitaminler ve ilaçlar alınmalıdır. Kalsiyum ve günlük D vitamini ihtiyacı ilaçlarla karşılandığında bu risk azalmakta hatta kemik erimesi görülmemektedir. Dengeli C vitamini, kalsiyum ve D vitamini alındığında kemik erimeleri çözüme kavuşmuş olacaktır. Kemik erimesi olunca; kemikler frajil ve kırılgan olurlar, omurilikte kırıklar ve fıtıklar, kamburlaşmada artma, kas kuvveti ve enerjide düşme görülür. 50 yaş üstü şahıslarda şiddetli bel ağrıları ve sırt ağrılarının en önemli nedeni kemik erimesidir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Servet Metin

Etiketler
Önemli ölüm sebepleri
Uzm. Dr. Servet Metin
Uzm. Dr. Servet Metin
Elazığ - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube