Akupunktur tedavisiyle dokuda oluşan fizyopatolojik değişiklikler

Akupunktur tedavisiyle dokuda oluşan fizyopatolojik değişiklikler

Formun Üstü

Canlı bir doku mekanik, termal, elektriksel herhangi bir uyaranla uyarıldığında değişik mekanizmalara cevap verir.

Akupunktur iğnesini batırdığınızda metalin cinsine göre dokuda bir dizi reaksiyonlar oluşur, iğnenin battığı bölgedeki hücre mitokondriumunda glikoliz ve buna bağlı hücre içinde üretilen laktat ve prüvat aerobik şartlarda yanarak ATP üretilir. Bu üretilen ATP’ de batırılan noktada enerji ve elektriksel değişime yol açar.

İğnenin batırılması ile intertisyel sıvıyla iğne arasında direkt bir ilişki baslar. Metalin cinsine göre iyonlar sıvıya geçebilir ve iğnenin dışı ( - ) diğer deyişle Katod haline geçer. Bu reaksiyon gümüş iğne ile olur ve inhibitör etkiye sahiptir.

Altın iğne batırıldığında ise intertisyel sıvıdan iğneye doğru iyon geçişi başlar ve metalin dış yüzeyi ( + ) kutup Anot haline gelir. Bu reaksiyon sonucu sinir terminallerinde K+ birikir ve exitatör uyarım baslar. Gümüş iğnede ise sinir terminallerinde Ca (+) birikir, bu da inhibitör bir etki ortaya koyar.

İğne ile intertisyel sıvı arasında farklı iyon konsantrasyonundan dolayı Galvanik bir akım oluşur ve buda nosiseptörlerde uyarıma sebep olur. İğne doku içindeyken oluşan galvanik akım sonucu iğnenin etrafında Cl ve H 2 gazları toplanır. Buna bağlı olarak metalle doku arasındaki elektrik potansiyel farkı gittikçe azalır. Buna mani olmak için iğnenin 3–4 dakikada bir çevrilmesi veya hafifçe batırılıp çekilmesi gerekir (Yani stimulasyon=uyarı yapılması gerekir). Eğer inhibitör bir etki yaratmak istiyorsak bu işi yapmaya gerek yoktur. Altın iğneler (+) yüklü, gümüş iğneler (-) yüklü ve çelik iğneler ise nötür'dür.

İğneler hem batırıldığı bölgede reaksiyon oluşturur, Seratonin vb. madeler salgılatır. vücudun savunma mekanizmalarının (ör: lökositler, trombositler, İL-3, T.Lenfositler vs.) bölgeye akın etmesini sağlar ve hemde merkezi sinir sisteminden Adrenalin, nor-adrenalin, dopamin, seratonin, beta-endorfin, ACTH vb. gibi maddeleri salgılatır. Böylece hedef organ ve patolojiye yünelik tedavi sağlar.
 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Mehmet Ali Bars

Dr. Mehmet Ali Bars
Dr. Mehmet Ali Bars
Diyarbakır - Pratisyen Hekimlik
Facebook Twitter Instagram Youtube