Sigara tiryakiliği

Sigara tiryakiliği

Sigara tiryakiliğini enine boyuna tartışacağımız bir zemine hoş geldiniz.

İlk olarak “tiryakilik “ diye hafife aldığımız nikotin bağımlılığının esrar bağımlılığından pek de farklı olmadığını kabul ederek işe başlayalım.

Sigarada ne var da biz bağımlı oluyoruz? Bağımlılık yasaları nasıl işliyor? Eski sigaralar-şimdiki sigaralar farklı mı? Sigara içenler ölecek de içmeyenler ölmeyecek mi?

Hangi sorudan başlayalım? En iyisi yeri gelince hepsine bir bir değinelim ve sizler sordukça konuları açalım.

DSÖ (WHO) Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre dünyada 2005 rakamlarına göre 1 200 000000 yani bir milyar ikiyüz milyon kişi sigara bağımlısıdır.Bağımlılardan bırakmak isteyenlerin  kendi kendine  bırakabilmeleri % 10 oranında olabilmektedir ; herhangi bir yardım alınca

bırakma başarısı %30 lara çıkmaktadır.Her gün sigaraların bağımlılık yapıcı özellikleri artırılırken ,bağımlılığa karşı hastaları destekleyen yeni metodlar da bulunmaktadır.Tıp ilerlemekte,tamamlayıcı tıp yöntemleri yaygınlaşmakta ancak bağımlılık ve bağımlılar da yaygınlaşmaktadır.

Son araştırmalara göre ilköğretim yaşlarındaki çocuklarımızın %11 i sigara bağımlısı olmuşlar bile !

Sigara içenlerin hemen hemen hepsi bir süre sonra bu dertten kurtulmak ister.Sigara içen yetişkinlerin  çoğu sigaranın sağlıkları için ne büyük tehlike oluşturduğunu ,çocuklarına ve sevdiklerine ne kadar kötü örnek olduğunu ,sigara içmeyenleri ne kadar çok rahatsız ettiğini ve de ne kadar çok para kaybına neden olduğunu bilir.Birazcık iradesi olan herkes sigarayı bırakmayı dener.

Peki sigarayı bırakmak sadece irade işi midir? Bir insanın herhangi bir işi yapması için ya kendine göre mantıklı sebepleri olması gerekir ya da birinin başına silah dayaması ! Kimse size zorla sigarayı bıraktırmayacağına göre kendinize mantıklı sebepler bulmanız gerekir.

Şurası gerçek ki, akciğer kanseri belirtileri  olan ya da gangren başlamış

birinin mantıklı nedenleri vardır. Ancak zararın bu duruma dek gelmesini beklemek şart mıdır? İnsanlar en çok öğretmenler ile doktorların sigara bağımlısı olmalarını kınarlar, sanki kendileri zararlarını bilmiyormuş gibi onların bilip de içmelerini anlamazlar.Oysa öğretmenler de doktorlar da bir zamanlar önlerinde rol model olarak anne babalarının sigara içtiği çocuktular, öyle değil mi? Bağımlı hale geldikten sonra iyileşmek doktor için de aynı zorluktadır, öğretmen için de ! Sonuçta istatistiklere göre  nüfusumuzun %45 i sigara bağımlısı !

En iyisi hiç başlamamak ,ancak bağımlı olunmuşsa hangi yöntem olursa olsun destek almak ve zararın neresinden olursa olsun geri dönmek gerekir.

Bu köşe bu nedenle oluşturuldu,gelin,sorun, isteyin destek verelim. 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. A. Sibel Akkol

Etiketler
Sigara tiryakiliği
Dr. A. Sibel Akkol
Dr. A. Sibel Akkol
İzmir - Pratisyen Hekimlik
Facebook Twitter Instagram Youtube