Okul çağındaki çocukların beslenme çantası nasıl olmalı?

Okul çağındaki çocukların beslenme çantası nasıl olmalı?

Çocuklar, beslenme alışkanlıklarını okul çağında edinmeye başlar. Okul çağı dönemi, çocukların yaşam boyu sürecek davranışların ve alışkanlıkların kazanıldığı dönemdir. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenen çocukların yaşam boyu bu alışkanlığı sürdürme etkisi yüksektir. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazanılmasında ailenin rolü büyüktür. Çocukların beslenme çantası onların gelişimlerine katkı sağlayacak şekilde hazırlanmalıdır. Şimdi hep birlikte beslenme çantası hazırlamanın püf noktalarını öğrenelim:

Öncelikle çocuklarınızı kahvaltı yaptırmadan okula göndermeyin.

Kahvaltıda yumurta, süt, peynir, zeytin olmazsa olmazlarımız arasında olsun.

Beslenme çantasında mutlaka 4 ana besin grubu yer almalıdır: Süt grubu , et grubu, sebze ve meyve grubu, tahıl grubu.

Beslenme çantasına pastaneden ya da fırından aldığınız poğaçalar, börekler yerine evde kendi yaptığınız az yağlı ,sebzeli poğaça ya da börek koyabilirsiniz. Bunların yanına ayran ve çocuğunuzun sevdiği bir meyveyi koyabilirsiniz.

Peynirli tost yanına ayran veya 1 küçük kutu süt ve 1 avuç fındık veya badem başka bir alternatif olabilir.

Yeşillikler veya peynir ile hazırlayacağınız soğuk sandviç yanına ayran ve 1 dilim evde yaptığınız kek başka bir seçenek olabilir.

Çocuklar şekerli gıdaları tüketmeyi severler. Kantinde satılan gofretler ve şekerler yerine çocuğunuzun severek yediği meyvelerden beslenme çantasına koyabilirsiniz. 2 mandalina veya 1 muz veya 1 portakal veya 1 kivi…

Çocuğun zihinsel gelişimini artırmak ve tok kalmasını sağlamak için ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar tüketmesi gerekir. Aynı zamanda bunların yanına kuru meyve veya meyve eklenerek iyi bir ara öğün yapılabilir.

Gazlı içeceklerin ve hazır ürünlerin beslenme çantasında yeri  yoktur.

Tüm bunları yaparken çocuklarımızın fikirlerine önem verelim. Çocuklarımıza beslenme çantasında neler istediğini soralım, sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini güzel bir şekilde anlatalım. Gerekirse beslenme çantasına konulacak yiyecekleri çocuğumuzla birlikte hazırlayalım. Böylece kendi yaptığı bir şeyi yemek hoşuna gidecektir.

Unutmayın ki çocuğa verilebilecek en güzel şey zamandır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Merve Eken

Dyt. Merve EKEN, Halic Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik bölümünü başarıyla tamamlamıştr. Eğitim süresi boyunca çeşitli kongrelere ve sertifika programlarına katılarak kendini geliştirme fırsatı elde etmiştir.

Eğitim hayatı boyunca Kadıköy Toplum Sağlığı Merkezi, Üsküdar Toplum SağlığıMerkezi, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bursa Çekirge Devlet Hastanesinde stajyer diyetisyen olarak görev yapmış olan Dyt. Merve EKEN, mesleki çalışmalarına Bursa'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Beslenme çantası
Dyt. Merve Eken
Dyt. Merve Eken
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube