Öfkenizi kontrol altına alabilmeniz için 8 madde

Öfkenizi kontrol altına alabilmeniz için 8 madde

1- Sizi öfkelendiren tam olarak nedir? Önce probleminizi belirlemeniz gerekli. 

2- Problem hakkında aklınıza gelen çözümleri kaydedin. (Saçma bile olsa) Listenize "kaçma" (görmezden gelme) seçeneğini yazmayı unutmayın. "Kabullenme" seçeneği de listenizde bulunması gereken alternatiflerden biri. 

3- Bazı sorunlar, özellikle sizin dışınızdaki insanların kişilikleriyle ilgili olanlar çözülemeyebilir ve bu noktada durumu olduğu gibi "Kabullenmek" çok gerekli ve rahatlatıcı bir çözüm yolu olabilir.

4- "Her zaman", "Asla" ile başlayan peşin hükümlü, önyargılı ve keskin cümlelerden uzak durun. Bu cümleler öfke duyduğunuzda haklı olduğunuzu düşünmenize yol açar ve siz durumla ilgili yargıyı vermiş olduğunuzdan, problemin çözümüne de katkıda bulunmaz.

5- Tepki vermeden önce kendinize tanıyacağınız 15 saniyede hızlı bir değerlendirme yapabilirsiniz. Hazır cevap olmak için çaba göstermeyin öfkeyi hissettiğiniz anda 15 saniye geri çekilerek olaya dışarıdan bir göz olarak bakın. 

6-Öfkelendiğinizde tepki vermeden önce 5 kere nefes alıp verin içinizden 10' a kadar sayın. Bu arada olaya olumlu bakma konusunda kendinizi uyarın. Hem karşınızdaki kişiyi kırmamış olursunuz, hem de sonradan pişmanlık duymanızı engellemiş olursunuz. 

7- Öfke duygusunun hiç bir zaman bitmeyeceğinin ancak azalabileceğinin ve kontrol altına alınabileceğinin bilincine varın.

8- Her günün sonunda gün içerisinde yaptığınız olumlu bir şeyi kendinize söyleyin ve tebrik edin.

Bu makale 6 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Melis Esmen

Uzm. Kl. Psk. Melis Esmen, 1996 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir.Lisans öncesi eğitimlerini, Süleyman Demirel İlk Öğretim Okulun'da ve Özel Beykent Eğitim Kurumları Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra, 2013 yılında başladığı Yeni Yüzyıl Üniversitesi Psikoloji Bölümünü 2017 senesinde başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. 2016-2017 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Pedagojik Formasyon almıştır. 2017-2020 yılları arasında ise Haliç Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını tamamlamış ve Uzman Klinik Psikolog unvanı almıştır.  Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Klinik Psikoloji (Tezli) Yüksek Lisans Programından mezun olurken ‘’Kadın Üniversite Öğrencilerinin Şiddet Mağduriyeti İle Bağlanma Stilleri, İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmaları Ve Başa Çıkma Tutumları Arasındaki İlişkilerin İncelen ...

Etiketler
Öfke
Uzm. Kl. Psk. Melis Esmen
Uzm. Kl. Psk. Melis Esmen
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube