Terk edilme düşüncesi

Terk edilme düşüncesi

Terk edilme şemasına sahipseniz yakınlarınızı veya bağlanacağınız kişileri kaybetme beklentisiyle yaşarsınız. İlişkilerinizin eninde sonunda, şu ya da bu şekilde bitme tehlikesini yoğun olarak hissedersiniz. Bu yüzden genel bir korku içinde yaşarsınız. Sevdiklerinizin yaşamlarınızdan çıkma tehlikesine ve ayrılık işaretlerine karşı aşırı tetikte olursunuz.  Sevdiklerinizin ayrılmasını engellemek için onlara yapışma, aşırı sahiplenici ve kontrolcü davranma, sizi terk edenleri suçlama, kıskançlık, rakiplerinizle rekabete girme gibi tutumlar sergileyebilirsiniz.

Eşinize karşı yoğun öfke hissedebilir ve saldırganca tutumlar sergileyebilirsiniz. Çünkü onun sizi “eninde sonunda, şu ya da bu sebeple” terk edeceğine inanırsınız. Terk edilme şemasına sahipseniz “doğru insan”larla bile yakın ilişkiden kaçınabilirsiniz; çünkü, ya onu kaybetmekten ya da ona çok yakınlaşıp incinmekten korkarsınız. Bazen “terk edilmiş olma”nın acısını yaşamamak için siz ilişkinizi yok yere bitirebilirsiniz. Bazen de ilişki içinde kalmanıza rağmen kendinizi duygusal olarak geri çeker ilişkinizden doyum yaşayamazsınız. 

Sağlıkla ve Sevgiyle

Bu makale 13 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Melis Esmen

Uzm. Kl. Psk. Melis Esmen, 1996 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir.Lisans öncesi eğitimlerini, Süleyman Demirel İlk Öğretim Okulun'da ve Özel Beykent Eğitim Kurumları Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra, 2013 yılında başladığı Yeni Yüzyıl Üniversitesi Psikoloji Bölümünü 2017 senesinde başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. 2016-2017 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Pedagojik Formasyon almıştır. 2017-2020 yılları arasında ise Haliç Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını tamamlamış ve Uzman Klinik Psikolog unvanı almıştır.  Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Klinik Psikoloji (Tezli) Yüksek Lisans Programından mezun olurken ‘’Kadın Üniversite Öğrencilerinin Şiddet Mağduriyeti İle Bağlanma Stilleri, İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmaları Ve Başa Çıkma Tutumları Arasındaki İlişkilerin İncelen ...

Etiketler
Terk edilme şeması
Uzm. Kl. Psk. Melis Esmen
Uzm. Kl. Psk. Melis Esmen
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube