Öfkenin kökeni nedir ?

Öfkenin kökeni nedir ?

Öfke;  Normal ve de  herkes tarafından hissedilen, vazgeçilmez güçlü fakat kontrolü öğrenilebilir bir duygudur.

Diğer duygular gibi son derece doğal, evrensel ve sağlıklı olarak ifade edildiğinde yapıcı ve kişiler arası iletişimi düzeltici olabilen bir duygudur.

Saldırganlık öfke ile aynı olmayıp, öfkenin kontrol edilemediği durumda ortaya çıkan bir davranıştır. Köklerini genellikle çocukluk yıllarından alır, yetişkinlik yıllarında şekillenir.

Öfke bireyin istek, ihtiyaç ve planlarının engellenmesi ve karşılaştığı farklı durumlarda haksızlık, adaletsizlik ve kendine yönelik bir tehdit olarak algılanması sonucunda kendini savunmak ve karşıdakini uyarmak amacıyla ortaya konulan temel bir duygulanım biçimi olarak da tanımlamaktadır (Kısaç, 1997).

Fizyolojik ve biyolojik değişimlerle birlikte hissedilir. Öfkenin fiziksel işareti sayılabilir belirtiler şunlardır:

- Uyaran duyguyu harekete geçirir,

- Stres ve gerginlik başlar,

- Enerjiyi arttıran adrenalin salgısı artar,

- Soluk alıp verme sıklaşır,

-  Kalp atışı hızlanır ve kan basıncı artar.

Öfkenin olumsuz yansıtıldığı durumlarda iki aşamalı çözümler mümkündür.

Sırasında ve sonrasında;

Bedeni gevşetme, nefes egzersizleri, düşünceyi başka alana kaydırmak gibi kişinin öfkesini fark ettiği sırada yapılabilecekler olabildiği gibi, sonrası için öfke nedenlerine yönelik bilişsel ve davranışsal yöntemlerle farkındalık geliştirme yoluna gidebilir. Bu yöntemlerin bireyin öfke sorununa yetmediği durumlarda terapotik yöntemlerle kendi iç dünyasına bakışı gerekli olacaktır.

Bu makale 8 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  İlknur DEMİRTAŞ

Uzman Klinik Psikolog İlknur Demirtaş 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünden Psikolog olarak mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimini Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümünü Klinik Psikolog unvanıyla tamamlamıştır. Uzman Klinik Psikolog İlknur Demirtaş , Pozitif Psikoterapist ve Cinsel Terapist olarak 27 yılı aşkın deneyimle hizmet vermektedir. Yetişkin ve çiftlerle çalışmakta olup, Vajinusmus ve Cinsel İşlev Bozukluğu, Kaygı Bozuklukları, Özgül Fobiler, Panik Atak, Depresyon, OKB (Obsesif Kompülsif  Bozuklukları), Bipolar, Borderline ve Kişilik Bozuklukları gibi alanlarda Profesyonel olarak çalışmaktadır. Mesleki çalışmalarına ise şu an İlknur Demirtaş Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir. SERTİFİKALAR ULUSLARARASI TRANSKÜLTÜREL PSİKOTERAPİ AKADEMİSİ POZİTİF PSİKOTERAPİ TEMEL EĞİTİM (2008 -20 ...

Etiketler
Öfke
Klinik Psikolog  İlknur DEMİRTAŞ
Klinik Psikolog İlknur DEMİRTAŞ
İzmir - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube