Çocuklarda kaygı ve korku

Çocuklarda kaygı ve korku

Kaygı kaynağı belli olmayan, endişe ve gerginlik duygularının eşlik ettiği, kişinin kendi ürettiği doğal bir duygudur. Korkuya çok benzer ancak korku gerçek bir tehlike karşısında verilen bir tepkidir. Kaygı, tıpkı baş ağrısının bir hastalık belirtisi olduğu gibi psikolojik bir zorlantının da belirtisidir. Korku ve kaygı karşısında zihin bir tehlike varmışçasına hareket eder. Böylece kişi sürekli tetikte ve gergin bir halde olur. Hafif düzeyde kaygı başa çıkma becerilerimizin gelişmesini sağlarken, ileri düzeyde hayat kalitesini bozar bir hal alır.

Kaygı ve korku çocuklarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi seyreder. Sadece korkunun kaynağı farklı olabilir. Söz gelimi erken çocukluk döneminde daha çok gerçek olmayan (canavar gibi) kavramlar üzerinden korkular görülür. İlerleyen yaşlarda hırsızlık, ölüm, hayvan korkuları kendini gösterir.

Kaygı veya korku ifadeleri çocuklarda; mide problemleri, kalp çarpıntısı gibi fiziksel belirtilerin yanı sıra tırnak yeme, saç koparma, alt ıslatma gibi davranışsal olarak da ifade edilebilir. Yeme ve uyku alışkanlıklarını da etkilediği gözlemlenebilir.

Kaygı bozukluğu çocuklarda çok sık görülen bir problemdir. Fizyolojik, bilişsel, duygusal ve davranışsal etkileri sebebiyle çocuğun hayatını önemli ölçüde etkiler. Aile, arkadaş ve okul çevresinde problemler yaşanmasına sebep olur. En yaygını ayrılık kaygısı (endişesi) bozukluğudur. Yaygınlaşmış endişe bozukluğu, panik bozukluk, fobi, sosyal fobi ve seçici mutizm çocuklarda görülen diğer anksiyete (kaygı) bozukluklarıdır.

Kaygı bozukluğu tedavisinde etkin bir değerlendirme sonucunda çocuğa özgü bir tedavi planı yapılandırılmalıdır. Psikoterapist ek olarak medikal tedavi gerekli olan durumlarda uygulanmalıdır. Çocuğun ailesi, sosyal çevresi ve okulu ile iş birliği kurularak çalışılması tedavinin etkinliğini arttırır. Çocukluk çağında yapılan erken müdahaleler yetişkin döneminde sağlıklı bir ruhsal yapılanma için çok kıymetlidir. Bu sebeple çocuğunuzda yukarda ifade edilen problemleri gözlemliyorsanız mutlaka bir uzmandan destek almanızı öneririm.

Bu makale 5 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Pınar Turanlı Durmuş

Uzm. Kl. Psk. Pınar Turanlı Durmuş 1984 yılında İstanbul’da doğdu. Ortaokul ve Lise öğrenimini Şişli Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 2006 yılında Maltepe Üniversitesi Psikoloji bölümünü burslu olarak bitirdi. 2010 yılında ise aynı okulda Klinik Psikoloji yüksek lisans programını “Orta yetişkinlikte evlilik uyumunun benlik saygısı ve bağlanma stilleri ile ilişkisi” konulu yüksek lisans tezi ile tamamladı. Öğrenim süresi boyunca Kartal Koşuyolu Kalp Hastanesi’nde kalp hastalarının anksiyete düzeyleri ile ilgili çalışmalarda bulundu. Anaokulu ve huzurevinde staj yaptı. Mezun olduktan sonra farklı sektörlerde İnsan Kaynakları alanında çalıştı. Bu süre içerisinde terapi eğitimlerini ve süpervizyonlarını tamamladı. Anaokullarında Psikolog olarak görev aldı. Okul öncesi çağı çocukların okul adaptasyonu, uyum ve davranış problemleriyle çalışma imk ...

Etiketler
Çocuklukta sosyal fobi
Uzm. Kl. Psk. Pınar Turanlı Durmuş
Uzm. Kl. Psk. Pınar Turanlı Durmuş
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube