Öfke kontrolü ve tedavisi

Öfke kontrolü ve tedavisi

Öfke, hoşnut olunmayan durumlara karşı verilen temel duygulardan biridir. Günlük hayatta sinirimizi bozan bir çok olayla karşılaşırız. Trafikte hatalı sollayanlar, sıkıştıranlar, işyerinde işini savsaklayanlar, hakaret eden patronlar, dengesiz müdürler, anlayışsız arkadaşlar, baskıcı ve bunaltıcı anne babalar, aşırı hırs bu olayların bazılarıdır. Bu tür olaylara uygun tepkiler verildiğinde, öfke gayet sağlıklı bir duygudur. Çoğu insan bu durumlarda tepkisini direk gösterir. Ya bağırıp çağırır, ya kavga eder ya da sağı solu kırıp döker. Bu tepkileri kontrol edemediğimiz takdirde kendimize zarar verebiliriz veya sosyal ilişkilerimizi yıkıma uğratabiliriz.

Öfke durumunda ortaya çıkan tepkiler:

Kan basıncı artması ve kalp atışları hızlanır,

Nefes alıp vermede düzensizlik,

Aşırı stres ve gerginlik,

Tartışma sırasında kişiye veya herhangi nesneye yönelik şiddet uygulanması

Tedavi 
Öfke kontrolünü sağlamak ile ilgili yaklaşımlar psikoterapide en çok kullanılan yöntemlerdir. Bu yaklaşımlarda kişinin var olan öfkesini kontrol etmeyi öğrenmesi amaçlanır. Bu tür çalışmalar oldukça yarar sağlar. Ancak psikoterpide nihai hedef kişinin duruma uygun makul düzeyde bir sinirlilik halini yaşamasını sağlamak olmalıdır.

Bu makale 24 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Ümit Demirel

Uzm. Psk. Dan. Ümit DEMİREL, Samsu'nda doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin  ardından 19 Mayıs Üniversitesi'nde Psikolojik danışmanlık bölümünden mezun olmuştur.

Aile için iletişim, kişisel gelişim gibi konularda seminerler vermekte,dergilerde yazarlık yapmakta ve derneklerde başkanlık görevlerrinde bulunmaktadır.

 

Etiketler
Öfke
Uzm. Psk. Dan. Ümit Demirel
Uzm. Psk. Dan. Ümit Demirel
Samsun - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube