Örgütsel verimlilik

Örgütsel verimlilik

ÖRGÜTLERDE VERİMLİLİK ARTIRMA

Son yıllarda büyük ölçekli örgütler, örgüt içinde verimliliği artırmak için gerekli ve ön koşul olan düzenleme ve çalışmalar yapılmasına rağmen işgörenlerinden yeterli düzeyde verimlilik alınamadığı gerçeğinden kaçamamaktadır.  Örgütler, özellikle işten ayrılmalar veya sahip olduğu potansiyel kaynağının tamamını çalıştığı örgüte vermemesi ya da verememesi gibi, örgütün emek ve zaman kaybına uğraması sonucunu doğuran sorunları çözemediklerini fark etmişlerdir. Peki yok mudur bir çözümü?  Çözüm endüstriyel psikologlarda. Örgütsel bağlılık kavramı tam da burada önemli hale geliyor.

Örgütsel bağlılığı 3 kategoride tanımlayan uzmanlar, verimliliğin en üst düzeyde olması için çalışanların örgüte duygusal bağlılık seviyesinde bağlanmaları gerektiğini vurguluyorlar.

Peki ne demektir bu duygusal bağlılık;

Örgüte duygusal bağlılık duyan işgörenler, örgüt amaçları ile bireysel amaçlarını özdeşleştirmenin yanı sıra, örgütün kendilerinden beklediklerine, kendi istekleri ve içsel motivasyonları ile katkıda bulunmaktadırlar. Duygusal bağlılıktan kasıt, ödüllendirme, görevde yükselme ve diğer özendirici uygulamalar olmasa bile, işgörenlerin örgüte karşı yine de bağlılık hissi duyabilmeleridir. Özendirici uygulamalar ve ödüllendirme, işgörenlerin normatif bağlılıklarını sağlayabilecektir, ancak örgüte karşı duygusal bağlılıklarını garanti etmeyecektir. Duygusal  bağlılık, işgörenlerin kendi istekleriyle örgütün bütün faaliyetlerine gönüllü olarak katılmaları ve örgüt ile özdeşleşmeleri ise, kuskusuz bu durum işgörenin motivasyon düzeyinden kaynaklanmaktadır.

Yüksek verim için güçlü personel* gerekir.

Eğer bir örgüt işgörenlerini güçlendirmek istiyorsa, öncelikle işgörenlerinin bağlılıklarını duygusal bağlılık seviyesine taşıyabilmelidir. Duygusal bağlılığın sağlanmasında ise, etkin bir liderlik süreci, etkili bir iletişim ortamı ve karşılıklı güven, amaçların uygunluğu ve örgüt kültürünün bu durumu desteklemesi gerekmektedir.

Çalışanlarını güçlendirmek ve  bağlılık seviyesini duygusal bağlılık düzeyine yükseltmek ise “eep” programı ile mümkün.

Nedir bu “eep”?. Nasıl uygulanır?

Eep bir personel güçlendirme projesidir.

Personel güçlendirmenin uygulandığı bir örgütte işgörenler uyum içerisinde hareket ederek, sorunları birlikte çözebileceklerdir. Takım çalışmaları ile beyin fırtınası yapabilecekler, problemleri çözmenin yeni yollarını bularak hata yapmaktan korkmayacaklardır.

 Aşağıdaki diyagramda “eep” programının tasarlanma amacı açıklanmıştır.

Bu program, örgütsel bağlılık ile ilgili işgören temelli yaklaşıma farklı bir katkı sağlamak ve literatürdeki çalışmaları gerçekleştiren kurumlar için yine de sorun hissedilen noktalarda tutucu harç görevini üstlenecek bağlayıcı eksikliğini gidermek amacıyla hazırlanmıştır. Program aynı anda birden fazla amaca hizmet edebilme özelliğine sahip, kısa orta ve uzun vadeli hedefleri olan bir çalışma özelliği taşımaktadır.

Yöntem :

Bu program ile işgörenlerin duygusal bağlılık düzeyinde örgüte bağlanmalarını sağlamak amaçlı kişisel sosyal gelişim düzeylerini artırmak amaçlı eğitim ve seminerler uygulanması,

Bu eğitimler ile işgörenlerin iletişim becerileri (gerek kişisel gerekse örgüt içi) , stres yönetimi kabiliyetleri, atılganlık becerileri artırılması hedeflenmiştir.

Bu eğitimler aynı zamanda örgüt çalışanlarını bir araya getiren sosyal etkinlik görevi üstlenmiştir. Örgütün tamamen kendileri için kişisel bir çalışmaya kaynak ve zaman ayırması, işgörenin kurum ve yöneticilerle ilgili olumlu bir içgörü geliştirmesine katkıda bulunacaktır.

Program kapsamında kurumda örgütsel verimliliği artırmak amacıyla yapılan çalışmada ilk olarak verimliliği etkileyen etmenler genel olarak tespit edilmeye çalışılacaktır.

Söz konusu etmenler, gerek program grubunun  çalışma alanı kapsamı içinde, gerekse diğer (bağlılık düzeyini etkileyen) değişkenler bazında;  test ve envanter uygulamaları, kurum yöneticileri ve işgörenlerle bireysel görüşmeler ve gözlem teknikleri ile araştırılacaktır. Buradaki amaç programın uygulanması öncesi alt basamaktaki kurumsal çalışmaların ne düzeyde olduğunu anlamaktır.

“Eep”  uygulama ve program detayları için bizimle irtibata geçin..                                                                                   

Ferhat BULDUM

PSK. DANIŞMAN

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Ferhat Buldum

Psk.Dan. Ferhat Buldum, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Mersin Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlamıştır.

2015- 2017 Berdan Cıvata, Endüstriyel Danışmanlık 2006 - 2009 Özel Eğitim Kurumları, Eğitim Koordinatörü olarak görev almiş olan Psk.Dan. Ferhat Buldum mesleki çalişmalarına şu an Mersin Osgb ve Psikolojik Danışmanlık merkezin'de devam etmektedir.

 

Etiketler
Tükenmişlik
Psk. Dan. Ferhat Buldum
Psk. Dan. Ferhat Buldum
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube