Doktorsitesi.com

Çocuğunuzu Kötü Yetiştirmenin Yolları

Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış
Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış
6 Eylül 2011943 görüntülenme
Randevu Al
Çocuğunuzu Kötü Yetiştirmenin Yolları
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Çocuk Eğitiminde Taklit Faktörü ve "Crab Book" Felsefesi

C. G. Salzman tarafından kaleme alınan ve orijinal adı "Crab Book" olan "Çocuğunuzu Kötü Yetiştirmenin Yolları" adlı eser, ebeveynler ve ebeveyn adayları için çarpıcı dersler içermektedir. Kitabın ilham kaynağı, yazarın babasıyla yaptığı bir doğa yürüyüşü sırasında gözlemlediği bir yengeç ailesidir. Ters yürüyen baba yengeci gören yavruların onu birebir taklit etmesi, çocuk eğitimindeki en temel gerçeği ortaya koymaktadır: Çocuklar, anne ve babalarından gördükleri davranışları taklit ederek onlara benzerler.

Yanlış Ebeveynlik Tutumları ve Çocuk Üzerindeki Etkileri

Salzman, eserinde çocukların gelişimini olumsuz etkileyen hatalı ebeveyn tutumlarını ironik bir dille kategorize etmektedir. Aşağıdaki tabloda, çocuklarda istenmeyen kişilik özelliklerine yol açan hatalı yaklaşımlar özetlenmiştir:

Hedeflenen Olumsuz KarakterUygulanan Hatalı Ebeveyn Tutumu
Özgüvensiz ÇocukMükemmeliyetçilik, sürekli hata bulma ve kıyaslama
Beceriksiz ÇocukAşırı korumacılık ve çocuğun sorumluluklarını üstlenme
İnatçı ÇocukSınırsız özgürlük, her isteğin yapılması ve rüşvetle iş yaptırma
Gayretsiz ÇocukZorla ders çalıştırma ve ilgi alanı dışındaki mesleklere yönlendirme

1. Cesaretsiz ve Güvensiz Çocuk Yetiştirmenin Yolları

Bir çocuğun özgüvenini zedelemek ve onu cesaretsiz bir birey haline getirmek için şu yöntemler uygulanmaktadır:

  • Çocuğun her zaman en mükemmelini yapmasını beklemek.
  • Yapılan her işte mutlaka bir hata bulmak ve hata yapmaması için sürekli uyarıda bulunmak.
  • Çocuğu başarılı komşu veya akraba çocukları ile kıyaslamak.
  • Hatalarını başkalarının önünde yüzüne vurarak onu utandırmak ve çabalarını küçümsemek.

2. Beceriksiz ve Pısırık Çocuk Yetiştirmenin Yolları

Çocuğun kendi ayakları üzerinde durmasını engellemek için öz bakım süreçlerine müdahale edilmelidir:

  • Yemeğini yedirmek, kıyafetlerini ve ayakkabılarını ebeveynin giydirmesi.
  • Kendi başına iş yapmasına asla izin vermemek.
  • Ebeveyn yardımı olmadan hiçbir işi beceremeyeceğini sürekli dile getirmek.

3. Çocuğunuzu İnatçı Yapmanın Yolları

Sınır tanımayan ve inatçı bir karakter yapısı oluşturmak için şu adımlar izlenir:

  • Çocuğun her istediğini anında yerine getirmek.
  • Onu sürekli oyuncak ve hediye yağmuruna tutmak.
  • Hiçbir arzusunu geri çevirmemek ve her işi mutlaka bir ödül karşılığında yaptırmak.

4. Hayattan Bıkmış ve Enerjisiz Çocuk Yetiştirmenin Yolları

Çocuğun içsel motivasyonunu ve yaşam enerjisini düşürmek için baskıcı yöntemler kullanılır:

  • Çocuğa zorla ders çalıştırmak ve başında dikilerek ödev yaptırmak.
  • İstemediği halde zorla kitap okutmak.
  • Yeteneklerini ve ilgi alanlarını yok sayarak, onu sadece ebeveynin sevdiği bir mesleğe yönlendirmek.

Kişilik Gelişiminde 0-7 Yaş Döneminin Önemi

Günümüzde yeni nesil çocukların çabuk sıkıldığı, mutsuz olduğu ve sorumluluk almaktan kaçındığı sıkça gözlemlenen bir durumdur. Ancak çocuklarda gerçek bir değişim hedefleniyorsa, öncelikle ebeveynlerin kendi davranışlarını değiştirmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki asıl kişilik gelişimi 0-7 yaş döneminde tamamlanmaktadır.

Bu kritik dönemde çocukla nitelikli zaman geçirmek ve sevgiyi hissettirmek, sağlıklı bir birey yetiştirmenin en önemli adımıdır. Mutlu çocuklarla dolu bir ülkenin geleceği aydınlık olacaktır.

Etiketler

Çocukçocuk yetiştirmekCesaretsiz çocukGüvensiz çocukPısırık çocukBeceriksiz çocukÇocuk inadı

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış

Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış

Uzm. Psikolog Manolya Özek Tatış 1980 İzmir doğumludur. İzmir Amerikan Lisesi’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünü kazanmış, son senesini Amsterdam School of Business’ta exchange öğrenci olarak tamamlamıştır. Avrupa ülkelerinin çoğunu gezdiği bu deneyimin ardından özel sektörde satış pazarlama alanında çalışmış, kurumsal hayatın kendisine göre olmadığını anlayınca kendi işini kurmaya karar vermiştir. 26 yaşında Pozitif Manevra Psikolojik Danışmanlık & Koçluk Merkezi’nin kurucularından olan Tatış, önce koçluk eğitimi alıp öğrenciler, aileler ve okullarla çalışmaya başlamıştır. Çocuklarla çalışırken Play Attention Dikkat eğitim programını ve 5-17 yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilen bir bilişsel beceri değerlendirme sistemi olan CAS (Cognitive Assesment System) testini kullanmıştır. Ardından psikoterapist olarak ilerlemeye karar verince Dokuz Eylül Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde yüksek lisansını tamamlamış, uzun yıllar Transaksiyonel Analiz kuramı üzerine eğitim almış, daha sonra da Transaksiyonel Analiz kuramından yeni bir kuram yaratan Richard Erskine’den Integratif Psikoterapi (IP)eğitimi almıştır. Uluslararası sertifikalı IP Psikoterapistidir. Bu eğitim esnasında bedenle çalışmanın ne kadar önemli olduğunu fark edince nefes, beden ve meditasyonu birleştiren yoga alanında da uzmanlaşmaya karar vermiş ve Zeynep Aksoy’dan Yoga Alliance onaylı Yoga eğitmenliği eğitimi almıştır. 2017 senesinde Pozitif Manevra’dan ayrılan Tatış, çocuk ve yetişkin psikoterapisinin yanı sıra PsikoYoga adını verdiği psikolojiyle yogayı birleştirdiği yoga grup dersleri ve Wellbeing eğitimlerine devam etmektedir. Dünyanın her yerinden danışanlarına online hizmet veren Tatış, hem Türkçe hem İngilizce psikoterapi hizmeti vermektedir. Evli ve bir erkek çocuk annesidir.        

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.