Öfke duygusunu düzenleme

Öfke Dolu Birine , Nasıl Yaklaşmalıyız ?

Öfke duygusunu düzenleme

Öfke ile birlikte insanda bir düzensizlik durumu oluşmuştur. Bu normal duygusal durumdan çıkma demektir. Dışarıdan gelecek  düzensizliğe yol açacak kelimeler, sesler, davranışlar kontrolden çıkmaya neden olabilir.
Yani öfkeli bir insan karşısında ,sözünü keserek haklı çıkmaya çalışmak, saldırıya geçmek veya empatik olmayan tepkiler vermek beden dili ile reddetmek onun daha fazla öfkelenmesine yol açabilir.
Bağırmanız, saldırı anlamına gelir ve daha da öfkelenmesine yol açarken; Yumuşak bir ses tonuyla yaklaşmak ona güven verecektir, onun gevşemesine ve sakinleşmesine yol açacaktır.
Sakinleşip kendini açması daha kolay olacaktır.
Öfkeli bir bireyi sakinleştirmek onun öfkesini görebilmekle başlar, öfkenin onun duygusunda ve düşüncelerinde hangi değişikliğe yol açtığının farkında olmak, onu sakinleştirmenin ilk adımıdır. Anlaşıldığını hisseden insan sakinleşir.Neden öfkeleniyor ? sorusunu kendinize sorduğunuzda onun kendisi ile ilgili olan cevaplar bulacaksınız. Mesela ; Tartıştığınızda kendini suçlu hissediyor, kendini yetersiz hissediyor, kendini çaresiz hissediyor, sevilmediğini düşünüyor, değer verilmediğini düşünüyor gibi cevaplar, onunla ilişkinizde sizin de tetikleyici ifadelere dikkat etmenizi sağlayacaktır.Onun yetersiz hissetmesi onu tetikliyorsa ; öfkelenmemesi için yetersiz hissedeceği şekilde davranmamaya dikkat eder halde bulacaksınız kendinizi. Zor duyguların bizlere bir mesajı vardır. O mesajı alırsak değişim başlar. 

Öfke ile kurduğunuz cümlelerin karşıdaki insanda ne anlam ifade ettiğini bilmek gerekli.
Kendi hislerinizin ve düşüncelerinizin farkında olmanız da gerekli. Tetiklendiğiniz anlar, öfkenizi anlamanız için bir yol.
O an öfkelendiğinizin farkına varmak, bedeninizde oluşturduğu hislerin farkında olmak, düşüncelerinizde meydana gelen değişikliklerin farkında olmak duygularınızı düzenlemenin ilk adımıdır. Duyguyu fark etmek ve sonra kabul etmek gerekiyor. Kabul olmadığında şu düşünceler doğar ; ''Bu duygudan hoşlanmıyorum, keşke böyle hissetmeseydim , bu duygumun olması yanlış , ben kötü biriyim ! ''

Öfkeliyim, vücudum gerildi, başım ağrıyor, nefes alışverşim hızlandı, kalbim hızlı hızlı atıyor. Kendimi haksızlığa uğramış gibi hissettiğim için öfkelendim gibi bir farkındalık yaşamak sizi rahatlatacaktır. 

Sonra karşıdaki insana öfkenizin nasıl yansıdığını görebilmek önemlidir. “Öfkelenip ona bağırdığım için huzursuz hissediyor, o da gerildi , o da sağlıklı cümleler kuramıyor. Daha sonra çözebiliriz. Sakinleşmeliyiz.” 

Sağlıksız öfkenin bir gözü kördür.O yüzden hem kendizinizle ilgili hem öfkelendiğiniz kişi ile ilgili psikolojik gerçekleri göremeyebilirsiniz.

Düzensizlik yaşayan organizma, daha fazla düzensizlik sonucu dağılabilir.
Yani öfkeyi besleyen, yine öfkedir.

Bu makale 2 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ayşegül Ayvaz

Psikolog Ayşegül Ayvaz, Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümüne 2011 yılında başlamış ve 2016 yılında Onur derecesi ile bitirmiştir. 6 senedir mesleğini aktif bir şekilde icra etmektedir.  Meslek hayatı boyunca pek çok çalıştaya, eğitimlere, konferanslara ve seminerlere katılmıştır. 100 e yakın konferans düzenleyerek aile , ergen ve yetişkin bireylerle bir araya gelmiştir.  Aldığı Eğitimler :  Aile Danışmanlığı Eğitimi Evlilik ve Çift Terapisi Eğitimi Cinsel Terapi Eğitimi Duygu Odaklı Terapi Eğitimi Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi  Ad-Ip Dikkat Geliştirme Programı  Ddop Yetişkinler için Dikkat Geliştirme Programı Filial Terapi Eğitimi Objektif ve Projektif Testler Eğitimi Wisc-r Eğitimi Ölüm ve Yas Terapisi Eğitimi  Çocuk ve Ergenler için Psikolojik Sağlamlılık Programı Kısa Süreli Çözüm Odaklı T ...

Etiketler
Psikolog
Psk. Ayşegül Ayvaz
Psk. Ayşegül Ayvaz
Kayseri - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube