Özgül fobiler

Özgül fobiler

Özgül fobisi olan bireyler de özgül bir nesneye karşı veya durumdan dolayı korku ve kaygı yaşarlar. Sık olarak karşılaşılan fobilere örnek olarak; hayvanlar, yükseklik, gök gürültüsü, uçak seyahati, su, iğne, gibi pek çok Özgül fobiyle karşılaşılmaktadır. Çocuklarda genelde tepki göstererek örneğin; bağırma, ağlama gibi gözlemlenmektedir. Birey kaygının kaynağı olan nesneyle veya durumla karşılaştığında ani tepkiler verir, ve yoğun kaygı, korku yaşarlar genelde kaçınma davranışında bulunurlar ya da yoğun kaygıyla maruz kalmaya isteksiz devam ederler. Duyulan korku ve kaygı işlevsellikte düşmeye neden olabilir, uçak fobisi olan bir bireyin uçağa binmeyi reddedeceği gibi önemli bir iş seyahatini kaçırabilir bu sebeple işinde gelişim gösteremediği için motivasyonu düşebilir ve şirketteki konumu sarsıntıya uğrayabilir.

Kedi fobisi olan birey sosyal yaşamında zorlanabilir, örneğin; arkadaşlarıyla kahvaltıya için gittikleri mekanda sürekli etrafı kontrol etme davranışında bulunur, birey aynı zamanda gergin, korku içerisinde, kaygılı olma durumundan dolayı iletişim güçlükleri yaşanabilir sosyal yaşamdan kaçınma davranışına girebilir. Özgül fobi tanısını karşılayabilmesi için herhangi bir nesneye veya duruma karşı kaygının ve korkunun en az altı ay veya daha uzun sürmesi gerekir. Özgül fobisi olan bireyler de genelde bir fobi türü görülmez, birden fazla olabilmektedir, fakat birey ne kadar korku, kaygı yaşasada çoğu zaman profesyonel yardım almaktan kaçınırlar. Özgül fobi genelde çocukluk ve ergenlik dönemlerinde başlamaktadır, hayvanlara karşı geliştirilen fobi daha kolay gelişir ve erken yaşlarda başlama olasılığı yüksektir. Bunun bir çok sebebi olabilir; Ebeveynin çocuğuyla birlikteyken, köpek veya kediyle karşılaşınca verdiği korku tepkisini çocuklar direk bilgi olarak alır ve olumsuz bilgi olarak işlerler. Köpek saldırısına uğrayan, ısıran bir örümcek veya böceğe karşı korku ve kaygının oluşması mümkündür ve fobiyi geliştiren durumlardandır.

Bu makale 2 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu

Uzman Klinik Psikolog Nevin Göksu Koyuncu, Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldu. Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji Yüksek Lisans  eğitimini tamamlayıp Uzman Klinik Psikolog ünvanıyla mesleğine başladı. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimi sürecinde sırası ile Tekirdağ Özel Optimed Hastanesi, SBÜ Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi,  Özel Avcılar Hospital gibi sağlık kurumlarında stajyer psikolog olarak staj deneyimleri kazandı. Psikolojik Testler eğitimlerini Ruh Sağlığı Enstitüsü’nden aldı. Uygulayıcı olduğu testler; MMPI- TAT - CAT - Bender Gestalt Görsel Motor Algı - Goodenough Harrıs - Catell 2A Zeka -   Metropolitan Okul Olgunluğu - AGTEGessel Gelişim Figürleri - Peabody Resim Kelime Eşleştirme - Porteus Labirentleri - Louıssa Duss Psikanalitik Hikayeler - Harrıs Lateralleşme - MMSE - SCL9 ...

Etiketler
Fobi türleri
Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu
Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu
Bolu - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube