Mutluluk kendinizde gizli

Herkes mutluluğun sırrını öğrenmek ve hayatı boyunca mutlu yaşamak ister. Mutluluk aslında bir duygu olmanın yanında bir yaşam tarzıdır. Mutluluk, başınıza gelen olaylara bağlı bir duygu değildir, sizin başınıza gelen olaya bakış şekliniz, o anı yaşamanızdır. MUTLULUĞU YARATMAK SİZE BAĞLIDIR Hayatın kullanma kılavuzu yoktur veya şunu yapın kesin mutlu hissedeceksiniz gibi cümleler hayatın içinde gerçekçi değildir. Birçok kişi, mutluluğu sahip olduklarının tersine, sahip olamadıklarında arıyor. Bu da hayatın içinde hep arayışta olmasına neden oluyor. Kendimize hep ulaşmak için hedefler koyuyoruz, ev almak, araba yenilemek, yüksek maaşlı bir işe girmek gibi; fakat görüyoruz ki; bunları yapabildiğimizde aslında beklediğimiz kadar mutlu hissetmiyoruz.

Mutluluk kendinizde gizli

MUTLULUK KENDİNİZDE GİZLİ

Herkes mutluluğun sırrını öğrenmek ve hayatı boyunca mutlu yaşamak ister. Mutluluk aslında bir duygu olmanın yanında bir yaşam tarzıdır. Mutluluk, başınıza gelen olaylara bağlı bir duygu değildir, sizin başınıza gelen olaya bakış şekliniz, o anı yaşamanızdır.
MUTLULUĞU YARATMAK SİZE BAĞLIDIR
Hayatın kullanma kılavuzu yoktur veya şunu yapın kesin mutlu hissedeceksiniz gibi cümleler hayatın içinde gerçekçi değildir. Birçok kişi, mutluluğu sahip olduklarının tersine, sahip olamadıklarında arıyor. Bu da hayatın içinde hep arayışta olmasına neden oluyor. Kendimize hep ulaşmak için hedefler koyuyoruz, ev almak, araba yenilemek, yüksek maaşlı bir işe girmek gibi; fakat görüyoruz ki; bunları yapabildiğimizde aslında beklediğimiz kadar mutlu hissetmiyoruz.
 Mutluluğun temel koşulları; yapacak bir şeye, sevecek bir şeye, ümit edecek bir şeye sahip olmaktır. -Lika Chase
Maalesef, büyük beklentilerin sonuna ekliyoruz hep mutluluğu ve onlar gerçekleşmediklerinde mutsuz olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Aslında yapmamız gereken, bizi mutlu edecek şeyler bulmaktır hayatın içinde. Bu belki, yağmurun altında yürümek, belki sevdiğiniz kişinin kahkahasına neden olmak gibi. Sahip olamadıklarınızdan çok sahip olduklarınızı fark etmeye çalışmalısınız. Hayatınız hiçbir zaman mükemmel derecede iyi gitmeyebilir; fakat sadece kötüye gidene odaklanmak bir süre sonra sizde mutsuzluğun yanında yetersizim düşüncesine neden olabilir.
Şükredin..
Ne kadar çok şükrederseniz, aslında sahip olduklarınızın o kadar iyi farkına varırsınız ve iyi şeylere daha çok odaklanırsınız. Şükredebileceğiniz şeylerin bir listesini oluşturup evinizin bir duvarına asabilirsiniz. Böylece her gün gördükçe bu olumlu algı yerleşebilir ve bakış açınız değişebilir.
Mutluluk için kabullenme..
Aynı şeyleri yapmaya devam edip farklı sonuçlar vermesini bekleyemeyiz. Değişim istiyorsak, biz de bu değişim için çabalamalıyız. Değiştiremeyeceğimiz şeyleri fark etmeli ve kabullenmeliyiz. Değiştirebileceğimiz şeylere odaklanmalı ve onların kontrolünü ele
almalıyız.

Anda kalmak..
Geçmişe takılıp kötü anları sık sık kendinize yaşatmanızın size bir faydası olmayacaktır. Anın güzelliklerini fark edip, tadını çıkartabilmelisiniz. Kötü anıların yaşandığını; fakat şu anda onu düşünerek yaşanmışı değiştiremeyeceğimizi kendimize sık sık söylemeliyiz.
Pes etmeyin.. Kalıplaşmış davranışları değiştirmek zaman alır. Kendiniz için sabırlı olun ve asla vazgeçmeyin, unutmayın mutluluk bir seçimdir. Bu yolda karşınıza engeller çıkacak da olsa bunlara karşı dirayetli olup yolumuza devam etmemiz gerekir.
Değişmek..
 Değişim daha iyi bir hayata giden yolu bulmanızı sağlayacaktır.
 Kendinizle ve başkalarıyla olan ilişkilerinizi nasıl geliştireceğinizi
 Kendinize güveni ve olumlu kalabilmeyi nasıl sağlayacağınızı
 Zorluklarla nasıl yüzleşeceğinizi ve bunlarla nasıl başa çıkacağınızı
 Daha mutlu ve dolu bir hayatı nasıl yaşayacağınızı öğrenmelisiniz. Bunları öğrendikçe hem kendinizi daha iyi tanımış olacaksınız hem de hayatınızla ilgili farkındalıklarınız artacak.
Mutluluk, ulaşılması zor bir duygu da olsa peşinden koşmalı onu yakalamalıyız. Hayatın anlamını anlamanın belki de tek yolu mutluluğa ermekte gizlidir. Unutmayın ki, sizin yakındığınız hayat bir başkasının hayalini kurduğu bir hayat olabilir. Hadi, hayatınızdaki mutluluk kaynaklarını bulmaya odaklanmanın zamanı şimdi..

Bu makale 14 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ebru Ağdere

Bursa doğumludur. Liseyi Bursa Cumhuriyet Lisesi'nde (YDA) tamamlamıştır. İstanbul Kültür Üniversitesi Psikoloji bölümünde lisans eğitimini 2007-2011 yıllarında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Lisans eğitimi süresince Bursa Toyem Anaokulu, Metin Sabancı Rehabilitasyon Merkezi ve Uludağ Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda stajlarını gerçekleştirmiştir. Ardından 2011-2013 yılları arasında İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans Programı'nı (Tezli) tamamlamıştır. Yüksek lisans programında "Kadın Sığınma Evinde Kalan ve Kalmayan Kadınlarda Benlik Saygısı, Depresyon Düzeyi ve Psikosomatik Belirtiler: Bursa İli Örneği" başlıklı tezini bitirmiştir. Yüksek lisans eğitimi süresince İstanbul' da Soylu Özel Eğitim Merkezi'nde psikolog olarak yaklaşık bir yıl görev yapmıştır, bu sürede engelli çocuklar ve onların aileleri ...

Etiketler
Mutluluk kavramı
Uzm. Psk. Ebru Ağdere
Uzm. Psk. Ebru Ağdere
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube