Şişmanlık

Şişmanlık

Şişmanlık, kişinin vücüdunda aşırı yağ birikimi ile oluşan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kişiyi, önemli sağlık sorunlarıyla yüz yüze bırakır ve bu rahatsızlıkta nedenleri genetik, çevresel ve psikolojik nedenler rol oynamaktadır.

Şişman kişilerde psikolojik bozukluklar oluşabilir. Ya da, psikolojik rahatsızlıklar şişmanlığa yol açabilir. En sık görülen psikolojik rahatsızlıklar arasında; panik bozukluk, sosyal fobi ve depresyon bulunmaktadır. Bir diğer nokta ise, kilosu fazla olan kişilerde rastlanılan düşük özgüven ve düşük benlik saygısıdır.

Buna örnek vermek gerekirse, kişi bir kıyafet mağazasına alışveriş yapmaya gittiği zaman üstüne giyecek hiçbirşey bulamayabilir. Ya da çok begendiği bir kıyafeti alamamanın hüznünü yaşayabilirler. Kişiler fiziksel görüntülerinden ötürü dışarı çıkmamayı ve evde hapsolmayı tercih edebilirler. Evde hapsolmak, sosyal hayattan kopmaya yol açar. Kişinin çevresiyle ilişkileri bozulur ve işinden, insanlardan, arkadaşlarından ve hatta ailesinden kopabilir. Bu da kişiyi daha da çok bunalıma itebilir. Aynı zamanda, toplum içinde öğrenilen değerler, zayıflığı güzel olarak adlandırır. Bu nedenle sokakta dolaşan şişman bir kişi, hoşuna gitmeyecek sözler duyabilir ve insanların olumsuz davranışlarına maruz kalabilir. Bu da kişiyi kısır bir döngüye sokar.

Bir başka nokta ise, kişiler, zaman zaman tıkınırcasına yemek yeme alışkanlığı gösterebilirler. Bunun göstergeleri ise; durmaksızın ve hızlı bir şekilde yemek yemek, ve bunun getirisi olan mutsuzluk, kendine olan inancın kaybolması, pişmanlık, kişilere olumsuz duygu durum olarak geri döner. Şişmanlık, tedavi edilmesi zor bir durumdur. Bu nedenle farmokolojik tedavinin ve diyetin yanında psikolojik tedavi de önemli bir unsurdur. Davranış terapileri, kişinin kilo kaybından sonra eski haline dönmesini engellemeye yönelik önemli bir adımdır. Çünkü kişiler, stres altındayken tekrarlayıcı bir şekilde aşırı yeme tutumu sergileyebilirler. Aynı şekilde psikolojik destek, kişinin kontrollü bir şekilde kilo verme sürecinde önemli bir rol oynamaktadır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Merve Mamacı

Etiketler
Kilo verme
Uzm. Psk. Merve Mamacı
Uzm. Psk. Merve Mamacı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube