Cinsel terapi nedir ve tedavisi var mıdır?

Cinsel terapi nedir ve tedavisi var mıdır?

CİNSEL TERAPİ

Cinsellik şüphesiz ki hepimizin en mahrem alanıdır. Bu sebeple çoğu zaman bireylerin bu alanda yaşadıkları sorunları terapiye getirmekte sorunlar yaşadığının farkındayız. Fakat en mahremimiz olmasına rağmen hayatımızda önemli yeri olan, temel şeylerden biri insanoğlu için. Yanlış cinsel bilgiler, yanlış inanışlar bazen bireylerin cinsellikle alakalı sorunlar yaşamasına sebep olabilmektedir.  Sanılanın aksine bu sorunları yaşayanların sayısı oldukça fazladır. Cinsellikle alakalı sorun yaşamayı bireyselleştirmek yerine bunu tıpkı grip olmak gibi herkesin yaşayabileceği bir sorun olduğunu ve yardım alındığında düzeleceğini kabul etmek tedavi için ilk adımdır.

Cinsel terapi seanslarına gelmek çoğu zaman çok zordur, danışan bu kararı vermekte genellikle zorlanır. Durumu nasıl izah edeceğini bilemez ve genelde endişeyle gelir. Terapiye başladıktan sonra terapistin güven veren tavrı, anlayışıyla güven ortamı sağlanır ve bir tedavi planı oluşturulur. Cinsel sorunlar birçok rahatsızlığa nazaran en kolay sonuçlandıran sorunlardandır. Dolayısıyla sizin hayatınızı zehreden şeyin aslında kısa sürede çözüme ulaşabileceğini bilmek ve tedaviyi kabul etmek yolu yarılamaktır denilebilir.Cinsellikle ilgili sorunlar yüzünden kendinizi ya da eşinizi suçlamanız çözümden ziyade durumu daha da kötüleştirecektir. Cinsellikle alakalı sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız; bunun herkesin yaşayabileceğini bilin ve ivedilikle bir uzmandan yardım alın.

VAJİNUSMUS 

Vajinismus, kadınlarda görülen cinsel bir işlev problemidir. Vajina girişini çevreleyen pelvis kaslarının istem dışı kasılarak cinsel birleşmede acı ve ağrıya neden olması veya bu sebeple cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Kasılmalar, cinsel birleşme dışında jinekolojik muayene esnasında ve vajina içine tampon yerleştirme durumlarında da ortaya çıkabilir. Öte yandan vajinismus; fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak ifade edilebilinir.

Vajinismusun ortaya çıkma nedenleri arasında aşağıdaki etkenler söz konusudur;

Cinsel bilgi eksiklikliği

Cinsel Mitler, korkular

Yanlış bilgiler

Cinselliği kötü deneyimlemek

Cinsel istismara maruz kalmak

Günah ve suçluluk duyguları

Birleşme sırasında aşırı kanama, aşırı acı olacağı korkusu

Erkeğin yanlış tutumu

Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer vajinusmus varsa sizde hiç zaman kaybetmeden bu konuda eğitimli bir terapiste başvurun ve bunu birçok kadının yaşayabileceğinin farkında olun. Vajinusmus kader değildir, Cinsel Terapi seanslarıyla kısa sürede çözüme ulaşır. Yıllarca bu hastalıkla mücadele eden insanlar birkaç haftada nasıl düzeldiğine çoğu zaman inanamazlar. Bu yüzden bunun da tıpkı hayatta önümüze çıkan diğer engeller gibi bir engel olduğunu ama çözümünün de olduğunu kendinize hatırlatın. Kendi kendinize çözmeye çalışmayın bu bazen umutsuzluğa ve değersizliğe yol açabilir. Tek yapmanız gereken alanında uzman bir terapistle çalışmaktır.

Cinsel terapi vajinusmus tedavisinde en etkili yöntemdir. Tedavinin ilk aşamasında bireylere cinsellik tanıtılır. Bilgilendirmeyle amaç kişilerin yanlış inanışlarını kırmaktır. Ardından aşamalı bir tedavi planı oluşturulur ve genelde de 8 10 seans içerisinde iyileşme sağlanır. Bazen çok daha kısa sürede de sorun çözüme ulaşmaktadır. Çiftlerin tedaviye olan inancı ve terapiye olan devamlılığı ve çabasıyla sorunu çözmek kolaylaşır.

Eşlerin birbirine olan inancı ve tutumu, alanında uzman bir terapist ve iyi bir tedavi planıyla bu sorunu çözmeniz hiç de zor değildir.

Psikolog Sümeyye Turgut

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Sümeyye Turgut

Fatih üniversitesi(ingilizce) tam burslu olarak kazanıp eğitimini onur derecesiyle tamamladı. Erasmus kapsamında Hollanda' da 6 ay Radboud University Nijmegende Psikoloji eğitimini sürdürdü ve Avrupa'da Psikoloji eğitimini deneyimleme fırsatı yakaladı. Hollanda'da çeşitli sosyal projeler içinde yer aldı ve Avrupa’yı gezerek aynı zamanda Türkiye ve Avrupa’yı karşılaştırma imkanı yakaladı. Özelikle Türk vatandaşların Avrupa’daki kimlik arayışları ve aidiyet kavramı üzerine gözlem yapma fırsatı oldu. Lisans dönemi boyunca çeşitli yerlerde görev alarak mesleki tecrübe edinmeye çalıştı. Yüksek lisansını Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde Klinik Psikoloji alanında okumaktadır. Alandaki eğitimleri yenilikleri takip edip kendini geliştirmek için caba sarf eder. Yardım kuruluşlarında ve Derneklerde gönüllü olarak çalışmıştır( Mutlu Yuva Mut ...

Etiketler
Cinsellik korkusu
Uzm. Psk. Sümeyye Turgut
Uzm. Psk. Sümeyye Turgut
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube