Metabolik sendrom nedir? nasıl önlenir?

Metabolik sendrom nedir? nasıl önlenir?

Metabolik Sendroma çağımızın sorunu olarak da bakabiliriz. Metabolik Sendrom günümüzde teknoloji ile birlikte artış gösteriyor. Modern yaşam beraberinde hareketsizliği de getirmekte bu da metabolik sendrom riskinde artış ile karşımıza çıkmaktadır. Metabolik sendrom sadece dünyada değil ülkemizde de çok sık karşılaştığımız bir sağlık problemi. Sedanter (hareketsiz) yaşam süren, beslenmesi dengesiz ve düzensiz olan, yoğun stres altında bulunan kişiler Metabolik Sendromun en çok karşılaşıldığı kişileri oluşturuyor. 

Metabolik sendrom kronik kalp hastalıkları ve diyabet yani şeker hastalığını da arttıran bir olaydır. Bu nedenle hastalığa yakalanmadan önlem almak büyük önem taşır. 

Türkiye Metabolik Sendrom Araştırma Grubu’nun (METSAR) yaptığı çalışmaya göre ülkemizde kentsel yerleşimlerde metabolik sendrom sıklığı ortalama % 33,8 olarak bulunmuştur. 

METSAR’ın verilerine göre Türkiye’de 20 yaş üstü nüfusunu yaklaşık 1/3’ü metabolik sendromludur. Bu sonuç ne yazık ki Avrupa ve ABD verileriyle hemen hemen aynı sonuçları göstermektedir. 

Yine METSAR araştırmasındaki diğer önemli bir sonuç kadın nüfusu erkek nüfusuna oranla daha fazla risk altındadır. Türkiye geneli ortalaması metabolik sendroma yakalanma sıklığı oranı erkeklerde % 28,8 iken, kadınlarda % 41,1 olarak belirlenmiştir. 

Hastalığın birçok belirtisi vardır. Bunlar; 

Bel çevresinde genişleme

Kadın için 88 cm üstü

Erkek için 102 cm üstü

Bu değerler yeni kriterlere göre kadın için >80 cm, erkek içinse >94 cm şeklinde değiştirilmiştir.

Yüksek tansiyon

İstenilen değer 130/85 mmHg

Yüksek kolesterol

200 mg/dL'den küçük normal ve/veya olması istenen 

200- 239 mg/dL sınırda ve yüksek

240 mg/dL 'den büyük yüksek

İyi kolesterolün düşük olması (HDL kolesterol)

40 mg/dL'den büyük ERKEK için istenen HDL kolesterol (iyi kolesterol) değeri

50 mg/dL'den büyük KADIN için istenen HDL kolesterol (iyi kolesterol) değeri

Kötü kolesterolün yüksek olması (LDL kolesterol

100 mg/dL'den küçük LDL kolesterol (kötü kolesterol) için istenen değer

Trigliserid

50 mg/dL'den büyük veya eşit

Açlık kan şekeri

110 mg/dL'den büyük veya eşit

Belirtilen risk faktörlerinden en az üçünün varlığı Metabolik Sendrom olarak tanımlanabilir. Metabolik Sendromın yol açtığı çok sayıda hastalık vardır. Bunlardan en önemli olanları; 

• Kronik kalp rahatsızlıkları

• Diyabet (şeker hastalığı)

• Obezite olarak sınıflandırılabilinir.

Metabolik Sendromu nasıl önleyebiliriz?

• Metabolik Sendromun önlenebilmesindeki tek ve en önemli yol “Yaşam Tarzı Değişikliği”dir.

• Obezite Tedavisi

• Fiziksel akivite

• Doğru beslenme 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Perihan Çiçek

Dyt. Perihan ÇİÇEK, 15 Kasım 1971 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini 1995 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.  Mezuniyetinin ardından ilk görevine İstanbul Yedikule Ermeni Hastanesi'nde başlamış olan Dyt. Perihan ÇİÇEK, ilk muayenehanesini 2001 yılında Osmanbey'de açmıştır. Bu sürede hastane ve muayenehanesinde çalışmalarına birlikte devam etmiştir. 2007 yılında Bakırköy'de Estetik ve Güzellik Merkezi olarak 2. işyerini açmış olan Dyt. Perihan ÇİÇEK, Osmanbey'deki muayenehanesini de Estetik ve Güzellik Merkezi olarak hastalarının hizmetine sunmuş olup 2009 yılında yine Bakırköy'de Spa&Güzellik salonunu açmıştır.  Dyt. Perihan ÇİÇEK, 12 kişilik uzman kadrosuyla Bakırköy şubesinde Diyet, Güzellik, Estetik ...

Etiketler
Metabolik sendrom hakkında
Dyt. Perihan Çiçek
Dyt. Perihan Çiçek
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube