Gebelikte makrobesin ögelerinin önemi

Gebelikte makrobesin ögelerinin önemi

Vücudumuz temel fonksiyonlarını yerine getirmek için belli bir enerjiye ihtiyaç duyar. Gereken enerjiyi karşılamak için besin tüketmemiz gerekir. Besinler günlük diyette yer alan ve yenildiği zaman yaşam için gerekli besin ögelerini içeren bitki ve hayvan dokularıdır. Besin ögeleri ise besinlerin yapısında bulunur ve kendi içinde makro ve mikro besin ögeleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Mikro besin ögeleri vücudumuzda küçük oranda ihtiyaç duyulan besin ögeleridir bunlar vitamin, mineral ve iz elementlerdir. Vücudun büyük oranda ihtiyaç duyduğu besinlere makro besin ögeleri denir.

Makro besin ögeleri karbohidrat, protein ve yağdır. Sağlıklı beslenebilmek için makro ve mikro besin ögelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde vücuda alınması gerekir. Sağlığın bozulmasının en büyük sebebi yeterli ve dengeli beslenememektir. Ülkemizde düzensiz ve yetersiz beslenmeden kaynaklı sorunlar özellikle gebe ve emzikli anneler, bebek ve çocuklarda yüksek görülmüştür. Gebelik ve emziklik döneminde annenin beslenmesinin yeterli ve dengeli olması oldukça önemlidir, çünkü bu durum süt verimini büyük oranda etkileyecektir. Gebelikte kilo alımı fazla olursa kan dolaşımı ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. Çok fazla kilo alımı durumunda 1500 kaloriden az enerji alınmaması gerekir.

Süt salgılanmasından dolayı normal gereksinimden daha fazla enerji,protein,vitamin, mineral alınması gerekir. Çalışmaların sonucunda beslenmenin özellikle protein tüketiminin bebeğin fizyolojik yapısı, boyu ve ağırlığı ile zihinsel gelişimini etkilediği belirtilmiştir. Protein tüketimi kan hücreleri ve hemoglobin yapımı için gerekli olması sebebi ile protein yetersizliğinde anemi görülebilir.

‘’Baysal ve ark.(17), yaptıkları çalışmada da gebelerin bol karbohidratlı besinlerden sağlamaktadır. Et, yumurta, süt ve ürünleri tüketimi önerilenin çok altındadır.’’

Gebelik döneminde sağlıklı beslenme yeteri kadar önem verilmeyen bir konudur, bunu yanında alkol sigara tüketimi ve zararları hakkında araştırmalar azdır. Alkol ve sigara  kullanımı hakkında gerekli eğitim verilmelidir. Gebe kadınların 3.Trimesterden sonra asla zayıflama diyeti yapmaması gerekir. Enerji ihtiyaçları yaş, fiziksel aktivite durumu, başlangıçtaki ağırlık ve depoların yeterlilik derecesi gibi etmenler göz önüne alınarak belirlenmektedir. Gebeliğin 3 ay öncesinde, gebelik ve emziklik dönemi de dahil olmak üzere annenin yeterli ve dengeli beslenmesi çocuğun sağlıklı gelişim düzeyinin yanında bağışıklık sistemi üzerinde de oldukça etkilidir.

Gebelere bu konuda uzman kişiler tarafından eğitimler verilmeli ve  kişiye uygun beslenme planı oluşturulmalıdır. Anne ne kadar sağlıklı olursa bebek o kadar sağlıklı olacaktır.

Bu makale 8 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Beyzanur Akgül

Dyt. Beyzanur Akgül, 1998 yılında Burdur’da doğmuştur. Lisans eğitimini Lefke Avrupa Üniversitesinde 2020 yılında tamamlamıştır. Lisans dönemi ve sonrasındaki zamanlarda Uncalı Meydan Hastanesi, Atatürk Devlet hastanesi ve EZO yemekçilik hizmetlerinde  stajlarını tamamlamıştır. Klinik, poliklinik ve kurum alanlarını kapsayan eğitimini tamamladıktan sonra 2020 yılında Antalya’da bulunan muayenehanesinde hizmet vermektedir. 

Etiketler
Gebelikte beslenme
Dyt. Beyzanur Akgül
Dyt. Beyzanur Akgül
Antalya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube