Menapoz döneminde beslenme nasıl olması gereklidir?

Menapoz döneminde beslenme nasıl olması gereklidir?

    Bayanlar menapoza girdiklerinde östrojen seviyesi düşer bu durumda fsh artar bu da vücutta suyun tutulumuna yani ödeme sebep olur.

Bu hormonal değişklikler sonucu doğal olarak vücutta yağlanma artar fakat menapozun bilincinde olup beslenme programı bu döneme göre düzenlenirse kişi kilo almadan da sağlıklı bir şekilde bu dönemi atlatacaktır. bu sürede hem sağlık açısından hem de kilo koruma açsından günlük yürüyüş ve egzersiz kesinlikle ihmal edilmemeli…

**SONUÇ OLARAK METABOLİZMA HIZI YAŞLA BİRLİKTE HER YIL %2 ORANINDA AZALMAKTADIR,

BUNA BAĞLI OLARAK DA KİLO VERME HIZINDA YAVAŞLAMA OLACAKTIR ,ÖRNEĞİN KİŞİ 25 YAŞINDA AYDA 3-4KG VEREBİLİRKEN MENAPOZDAN KAYNAKLI AYLIK KİLO VERİMİ 2KG KADAR OLABİLİR.

     Menapoz sürecinde meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklı olarak salgılanan östrojenin azalmasına bağlı olarak ilk 5yıl %3 –diğer yıllarda yılda %1 oranında kemik minerallerinde  azalma olacaktır.

 

    Yaşın ilerlemesiyle D vitamin sentezi ve kalsiyum emilimi azalır…

     Menapoz sürecinde günlük ca ihtiyacı 1200-1500mg –3porsiyon süt ürününe denk gelmektedir.

Ayrıca bu dönemde fitoöstrojenlerin kullanımı oldukça önemlidir burda izoflavonların kullanımı çok çok önemlidir-tablet olarak veya soya tüketimi ile sağlanabilir…

KALSİYUM KAYNAKLARI,

**süt-az yağlı peynir-yoğurt

**kabuklu deniz ürünleri

**badem-ceviz-fındık gibi kuruyemişler

**koyu yeşil yapraklı sebzeler

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Bürge Köker

Dyt. Bürge KÖKER ÇOBANER, 17 Eylül 1982 tarihinde doğmuştur. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. 

Üniversite eğitimlerinin ardından, 2010-2012 yılları arası Ankara Şehir Kulübü-Mostlife Kentpark'ta, 2012-2014 yılları arası İnteraktif diyet zayıflama merkezi'nde görev yapmış olan Dyt. Bürge KÖKER ÇOBANER, 2014 yılından itibaren Medicalpark Batıkent Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Zayıflama yöntemleri
Dyt. Bürge Köker
Dyt. Bürge Köker
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube